Коли медалі не в радість

08.04.2008
Коли медалі не в радість

«Золото» Армена Варданяна (зверху) не принесло Україні путівку на Олімпіаду. (Фото Рейтер.)

Континентальна першість з двох видів боротьби, що завершилася в неділю в фінському Тампере, українським чоловікам принесла розчарування, тоді як жінки мали чимало приводів порадіти. При цьому «рвати й метати» більше належало саме представникам сильної статі, адже путівки на Олімпійські ігри до Пекіна вони ще мали здобувати, тоді як наші панянки з цим завданням уже давно впоралися.

У п’ятницю жіноча збірна України з вільної боротьби здобула ще дві медалі чемпіонату Європи. У категорії до 48 кг за відсутності Ірини Мерлені на п’єдестал зійшла 21–річна Олександра Когут. У сутичці за «бронзу» львів’янка здолала німецьку борчиню. Чемпіонкою тут стала українка за національністю Марія Стадник, котра виступає за Азербайджан. Також тре­тє місце у вазі до 55 кг виборола донеччанка Тетяна Лазарєва.

Чотири бронзові й одна золота медаль забезпечили українкам друге місце в командному заліку (54 очка). Краще за них виступили лише росіянки (65), а третій призер — збірна Азербайджану — суттєво слабше (35).

Якщо нашим чоловікам–«вільникам» на додаткових кваліфікаційних турнірах залишається здо­бути ще дві ліцензії на Ігри–2008, то справи в представників греко–римського стилю значно гірші. Як перед форумом у Фінляндії в їхньому активі була одна путівка до Пекіна (з семи вагових категорій), так вона й залишилася. Бо черговий успіх дворазового призера континентальних першостей Армена Варданяна відбувся в категорії до 66 кг, в якій Олександр Хвощ здобув перепустку на Олімпіаду на минулорічному чемпіонаті світу. Тож по–справжньому серйозні суперники Варданяна на турнір не приїхали, що дозволило йому вдруге стати чемпіоном Європи.

Особливо розчарував чемпіон світу 2006 року Володимир Шацьких — єдиний, хто поїхав до Тампере за рішенням тренерів, а не за спортивним принципом як переможець національної першості. Дніпропетровець поступився в першій же сутичці білорусу Кікінову. Тепер збірна України спробує поповнити свій багаж олімпійських ліцензій на змаганнях у Римі (9–11 травня) й сербському Нові Саді (23—25 травня).