Нещасні випадки як тенденція

08.04.2008
Нещасні випадки як тенденція

«Динамо» й донецький «Металург» кращого в Києві не виявили. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Заміна в збірній: замість Мілевського — Гоменюк»

Тур розпочався у п’ятницю зустріччю в Сімферополі, де в очній дуелі зійшлися двоє з тріо бомбардирів чемпіонату — «канонір» Селезньов і Гоменюк із «Таврії». Доти, згідно зі статистикою, кияни мали разючу перевагу в особистих зустрічах — 13 перемог проти чотирьох в активі кримчан. Крім того, обидві команди націлилися на участь у Кубку Інтертото, для чого потрібно не лише посісти місце, не нижче восьмого, а ще й випередити в чільній вісімці інших претендентів на «втішний» єврокубок.

Матч вийшов безкомпромісним і логічно завершився внічию. Гол «кримського Руні» — Володимира Гоменюка — на добиванні після штрафного місцеві фани відзначили... запрошенням бомбардира до національної збірної. Уболівальники вивісили на трибуні плакат із написом: «Заміна в збірній: замість Мілевського — Гоменюк». А Євген Селезньов зрівняв рахунок після «обрізки» новоспеченого збірника Дениса Голайда.

Так в активі трьох кращих снайперів чемпіонату стало по 13 голів, поки в Києві не сказав свого слова Косирін, який перетворив цю компанію на квартет.

«Динамо»... на останньому місці

Саме так — за кількістю пропущених у рідних стінах м’ячів лідер займає останню позицію в лізі. Із 22 голів 17 (!) припадає на зустрічі на стадіоні «Динамо». І кияни продовжують дивувати черговими антирекордами. За всю історію чемпіонатів України вони лише п’ять разів виймали вдома зі своїх воріт по три м’ячі за матч. Причому тричі — вже в цьому сезоні!

Суботній поєдинок у столиці нагадував гру за бразильським принципом, але з поправкою: «Хай суперник забиває нам стільки, скільки зможе, а ми йому… теж скільки зможемо». У підсумку і в донецького «Металурга», і в «Динамо» вийшло по три. Хоча, треба зауважити, при грі в більшості господарі мали чимало шансів вийти вперед, однак не скористалися ними. Підопічні росіянина Юрія Сьоміна розкрили перед наставником обидві свої хронічні «хвороби» останніх років — провали з захисті й роз­тринькування гольових моментів («циркова» діяльність СаШо, схоже, стає фірмовою відзнакою стилю голкіпера киян).

Цікаво, що максимальний відрізок часу, коли одна з команд вела перед у матчі, складав сім хвилин! Протримавшись 40 хвилин у меншості, «метадони» на чолі з новим тренером — болгарином Ніколою Костовим — перервали восьмиматчеву переможну серію киян під орудою Сьоміна. Думається, подорож у Донецьк на третє за останній час побачення з «металургами» (в рамках матча–відповіді у півфіналі Кубка) не буде для чемпіонів приємною прогулянкою.

У «підвалі» все спекотніше

Набагато складніше проходить прем’єра в наставника іншого невдахи чемпіонату —«Зорі». Друга поспіль поразка Анатолія Волобуєва в ролі головного тренера луганчан продовжила невпинне падіння клубу на дно турнірної таблиці. Натомість супротивник луганчан — «Кривбас» — перший раз у цьому році скуштував смак перемоги. І це при тому, що команда Олега Тарана через проблеми з чартерним літаком прибула до Луганська лише за дві години до гри. Перенести матч на пізніший час господарі не погодилися, але це їм не допомогло.

Фінансова скрута криворіжців довела клуб до того, що спонсором виїзного матчу до Києва виступив... головний тренер. Проте, хай там як, та в п’ятницю «Кривбас» почав гасити перед гравцями заборгованість за січень, а у вівторок обіцяв розрахуватися повністю.

На голи Бюлюкбаші й Бартуловича «Зоря» відповіла лише точним ударом з 11–метрового. Після матчу всі до одного гравці криворізької команди подарували двом десяткам своїх найпалкіших уболівальників футболки, дякуючи за відданість. Перемога гостей стала першою в історії стосунків між двома клубами в Луганську.

З таким самим рахунком — 2:1 — головний невдаха чемпіонату, «Закарпаття», програв в Ужгороді сусідам зі Львова. На швидкий гол Козоріза (який, до речі, став 50–м домашнім м’ячем ужгородської команди у «вишці») галичани з інтервалом у хвилину відповіли двома влучними пострілами. На прес–конференції наставник аутсайдера Володимир Шаран скаржився на відсутність везіння, адже ужгородці навіть священика запрошували, щоб освятити їхні нові ворота, але фарту як не було, так і нема.

Неприємної видовищності поєдинку додала сутичка між фанами львів’ян та міліціонерами з застосуванням сльозогінного газу, кийків, з поламаними стільцями тощо.

Ще один «кандидат на виліт» — «Нафтовик» — після несподіваної перемоги в попередньому турі в Кривому Розі був роз­трощений у Охтирці «Харковом». Хет–триком за гостей відзначився, хоч як це дивно, захисник Артем Федецький.

Матч між «Ворсклою» й запорізьким «Металургом» у Полтаві закінчився переможним танцем у виконанні 60–річного наставника господарів Миколи Павлова. Так радіти досвідченого фахівця змусив переможний гол його підопічних в уже компенсований арбітром час.

Про користь внутрішнього голосу

Центральний двобій туру між «Металістом» і «Дніпром» відбувся в Харкові на стадіоні «Динамо». Гості були незадоволені цим фактом, адже, на їхню думку, «арена» не відповідає вимогам для проведення матчів вищої ліги — тут здебільшого виступає першоліговий «Геліос». Утім ПФЛ і ФФУ дозволили претендентам на «бронзу» зіграти на стадіоні з дерев’яними лавками. Знайшов собі місце на трибунах і головний тренер збірної України Олексій Михайличенко.

Гра «за шість очок» вийшла запеклою й доволі видовищною. Пам’ятаючи поразку в першому колі в Дніпропетровську (2:4), харків’яни діяли більш активно й гостро, особливо в першому таймі. По перерві вже й «Дніпро» небезпечно огризався, але розв’язка настала вже на доданих арбітром хвилинах.

Мирон Маркевич, мабуть, ще довго дякуватиме своєму внутрішньому голосу, який за десять хвилин до закінчення поєдинку підказав тренеру замість втомленого серба Девича випустити на поле івуарійця Зезе. Саме Зезе скористався подарунком молодого оборонця гостей Денисова й прострелив уздовж воріт Кернозенка. Едмар трохи підкоригував політ м’яча, а його партнер Валентин Слюсар вчасно опинився в потрібному місті й добив шкіряну кулю в порожні ворота. Олег Протасов на прес–конференції назвав цей епізод «нещасним випадком».

Запам’яталася зустріч і грандіозною бійкою дніпровських фанатів із правоохоронцями (значно масовіша, ніж в Ужгороді). Наслідки могли б бути значно гіршими, якби роль миротворця не взяв на себе Андрій Русол. Захисникові «Дніпра» та збірної вдалося захистити вболівальників від палиць «робокопів». Схоже, в нашому футболі виник ще один «міліцейський скандал», з винуватцями та наслідками якого ще потрібно буде розбиратися.

Наразі ж «осінній чемпіон» із Дніпропетровська ризикує опуститися вже на четверте місце, адже в наступному турі гратиме з «Шахтарем». А «Металісту» позавчорашня перемога має додати сил, аби розжитися на три очки в Запоріжжі.

Невикористаний шанс

Головна ж сенсація туру постала в Донецьку, де «Шахтар» програв одеситам. «Гірники», яких останнім часом відверто лихоманить, не змогли скористатися осічками своїх найближчих конкурентів, аби знову очолити першість. Підопічні Мірчі Луческу вкотре розтринькали майже два десятка гольових моментів, а «Чорноморець» забив із 11–метрового після того, як м’яч знайшов руку Фернандіньйо. Білорус Володимир Коритько влучним ударом із «точки» «привітав» із недавнім днем народження ветерана господарів, 36–річного Дмитра Шуткова. Останній раз екс–голкіпер збірної України з’являвся в стартовому складі «Шахтаря» в минулій грі з «моряками» в червні 2007 року.

Намагання донеччан відігратися були марними. На вістрі атаки помилялися й Брандао, й Жадсон, і особливо — «заворожений» Гладкий. А найбільше попсував нападникам настрій воротар одеситів Віталій Руденко, який, схоже, здатний був зловити все, що пролітало в районі його воротарського майданчика. 27 «пострілів» у бік воріт «Чорноморця» і 21 кутовий не принесли господарям користі — 0:1. Цікаво, що після матчу Шутков назвав цю поразку... «нещасним випадком». Чи не забагато їх у весняній частині чемпіонату в наших лідерів?

Ігор КВОЧКА

 

«Перший національний» покаже Євро–2008

Національна телекомпанія України та УЄФА наприкінці минулого тижня підписали угоду про ліцензійні права на трансляцію всіх матчів фінальної частини чемпіонату Європи–2008, що відбуватимуться в червні у Швейцарії та Австрії. В.о. президента НТКУ Василь Ілащук оцінює таку домовленість як велику спільну перемогу Національної телекомпанії (канал «Перший національний») та Держтелерадіо. Контракт коштує 4 млн євро, при цьому українській стороні вдалося відстояти право на передачу права трансляції 10 матчів із 31–го іншому каналу.

«Ми їх запитували, чому висвітлення попереднього чемпіонату Європи з футболу коштувало 400 тис. євро, а цьогорічне — вдесятеро більше. Вони відповіли, що все змінюється, і до 2012–го ця сума також збільшиться в кілька разів», — цитує слова Ілащука сайт «Телекритика». n

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Вища ліга. 24–й тур

«Таврія» — «Арсенал» — 1:1

Голи: Гоменюк, 59 — Селезньов, 69

6200 глядачів

«Зоря» — «Кривбас» — 1:2

Голи: Луценко 30 (пен.) — Бюлюкбаші, 19; Бартулович, 62

8000 глядачів

«Закарпаття» — «Карпати» — 1:2

Голи: Козоріз, 11 — Кирильчик, 44; Худоб’як, 45

6200 глядачів

«Динамо» — «Металург» (Д) — 3:3

Голи: Бангура,10; Алієв, 49; Мілевський, 55 — Фернандеш, 3; Косирін, 42, 59

Вилучення: Ткаченко, 50 («М»)

9800 глядачів

«Металіст» — «Дніпро» — 1:0

9000 глядачів

Гол: Слюсар, 90

«Ворскла» — «Металург» (З) — 2:1

Голи: С. Кравченко,15; Цуррі, 90 — Кабанов, 82

6500 глядачів

«Шахтар» — «Чорноморець» — 0:1

Гол: Коритько, 26 (пен.)

24000 глядачів

«Нафтовик» — «Харків» — 1:4

Голи: Зайчук, 41 — Федецький, 26, 71, 78; Гунчак, 81

4400 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 24 17 4 3 48–22 55

2. «Шахтар» 23 17 2 4 52–19 53

3. «Дніпро» 24 16 3 5 36–22 51

4. «Металіст» 24 15 4 5 37–24 49

5. «Таврія» 24 10 7 7 29–32 37

6. «Чорноморець» 24 11 3 10 25–24 36

7. «Металург» (З) 24 9 6 9 21–22 33

8. «Карпати» 24 8 5 11 24–29 29

9. «Арсенал» 24 7 7 10 36–35 28

10. «Кривбас» 24 7 6 11 26–31 27

11. «Харків» 24 5 8 11 17–23 23

12. «Ворскла» 24 5 8 11 17–25 23

13. «Металург» (Д) 24 4 12 9 24–30 23

14. «Нафтовик» 24 5 7 12 13–28 22

15. «Зоря» 23 6 3 14 16–32 21

16. «Закарпаття» 24 3 8 13 13–36 17

Бомбардири: Гладкий («Шахтар»), Гоменюк («Таврія»), Селезньов («Арсенал»), Косирін («Металург» (Д)) — 13, Бангура («Динамо») — 12.