Стабільно й далекосяжно

08.04.2008
Стабільно й далекосяжно

Аліна Козич у Франції здобула четверту медаль чемпіонату Європи — срібну. (Фото Рейтер.)

Контрольна для найсильніших

27–й форум кращих гімнасток континенту приймало старовинне французьке місто Клермон–Ферран. Попри те, що ліцензії на головний старт сезону — Олімпійські ігри — спортсменки розібрали ще торік, більшість національних команд привезли на турнір основні склади. Адже саме тут провідним спортсменкам Старого світу випала остання можливість провести генеральну репетицію перед виступом у Пекіні. Винятком була лише збірна Росії: дворазова олімпійська чемпіонка Олена Замолодчикова вирішила заощадити сили, а Юлія Ложечкіна й Катерина Крамаренко відчували проблеми зі здоров’ям.

Українська команда приїхала до Франції без двох своїх недавніх лідерів. Срібна призерка континентальної першості 2006 року в опорному стрибку Ольга Щербатих лише почала тренуватися після лікування гомілкостопу. Свою найкращу форму вона планує набрати до Олімпіади. А чемпіонка світу–2006 у вправі на колоді Ірина Краснянська наразі перебуває не в найкращих кондиціях, що підтвердив недавній Кубок України в Конча–Заспі. Тож головний тренер нашої жіночої збірної Інна Коробчинська з урахуванням командних інтересів вирішила не включати Краснянську до складу.

Натомість у Клермон–Феррані дебютували на чемпіонатах Європи 15–річні Анастасія Коваль із Києва та Валентина Голенкова з Кіровоградщини. 18–річна Дарина Згоба, вдало провівши минулий рік, збиралася захищати титул «королеви Європи» у вправі на брусах. 20–річна представниця столиці Аліна Козич готувалася повторити минулорічний амстердамський успіх, коли вона здобула бронзові медалі в багатоборстві й у вільних вправах. Найдосвідченішою гімнасткою в нашій делегації була 22–річна харків’янка Марина Проскуріна.

Пробиваючись нагору

Перший день чемпіонату вийшов найбільш насиченим, адже саме в четвер відбулися всі кваліфікаційні змагання. У командному турнірі українки забезпечили собі вихід до вісімки фіналістів з сьомої позиції. Найкраще наші дівчата виступили на брусах, де набрали другу суму балів (44,650), слідом за росіянками (45,600). На колоді вони стали третіми, а от у вільних вправах і опорному стрибку посіли лише восьмі місця.

Невтішним виявився виступ у цих проблемних видах і в особистих змаганнях. У опорному стрибку Козич, Проскуріна й Коваль опинилися, відповідно, на 17–му, 22–му й 53–му рядках протоколу. Щоправда, на килимі Козич пробилася до фіналу з шостого місця, тоді як Коваль і Проскуріна обмежилися 22–м і 39–м результатами.

Зате в «своїх» видах наші надолужили згаяне, делегувавши до фіналу по дві спортсменки. У кваліфікації на брусах Коваль і Згоба стали третьою й шостою, відповідно (Проскуріна — 25–та), а на колоді Проскуріна й Козич — п’ятою й восьмою (Коваль — 27–ма).

Серед 24 спортсменок, які в п’ят­ницю розіграли абсолютну першість, українки Коваль і Проскуріна набрали шосту й сьому суму балів. Медалі ж розібрали призерки минулорічного чемпіонату світу в Штутгарті — румунка Стеліана Ністор і італійка Ванесса Феррарі, а також француженка Марина Петі.

Поодинці краще, ніж гуртом

Віце–президент Української федерації гімнастики Ігор Коробчинський сподівався на вдалий виступ наших спортсменок передусім у командному турнірі. Дівчата з сьомого місця в кваліфікації піднялися в підсумку на п’яте, але до «призів» так і не дотягнули. Чудовий виступ на колоді, де Козич, Проскуріна й Коваль набрали другу суму балів, не компенсувати провал у опорному стрибку. За відсутності травмованої Щербатих українки посіли у фіналі останнє місце; особливо не вдався стрибок Коваль, яка заробила найнижчу оцінку серед усіх учасниць — 13,400. На брусах і у вільних вправах виступили більш–менш стабільно, але вище п’ятого місця підстрибнути не змогли. А на п’єдестал зійшли команди Румунії, Росії й Франції.

Натомість в окремих вправах підопічні Коробчинської взяли дві медалі. У вправі на колоді Аліна Козич розділила другу позицію з румункою Ізбасою (15,450), пропустивши вперед росіянку Семенову (15,950). Марині Проскуріній виступ не вдався, й вона стала у фіналі останньою.

А на брусах Згоба, навіть заробивши штраф в 0,1 бала, відхопила «бронзу» (15,625). Вище за Дарину розташувалися згадані Семенова й Ністор. Неподалік від п’єдесталу «приземлилася» й Коваль, показавши п’ятий результат (15,425).

У вільних вправах Козич стала восьмою, а медалі дісталися Ізбасі, британці Тведдл і ще одній румунці — Тамір’ян.

Без участі українок нагороди в опорному стрибку розподілили між собою представниця Німеччини Оксана Чусовітіна й італійки Джованніні та Беноллі.

За весь період незалежності збірна України не поверталася без медалей із жодного континентального форуму. Щоправда, у Дебрецені–2005 ледь зачепилися за єдину «бронзу», тоді як у часи Подкопаєвої, в 1992—1996 роках, назбирували від чотирьох до семи нагород. Тож нинішні дві медалі можна вважати цілком прийнятним результатом. Надто ж якщо врахувати, що до команди ще приєднаються Краснянська й Щербатих, котрі на Олімпіаді мають додати нашій збірній міцності.