Сміх від душі

02.04.2008
Сміх від душі

На «Гуморині» смішно навіть малюкам.

1 квітня почалося в Одесі відкриттям міні–пам’ятника Ільфу та Петрову. На церемонії в саду скульптур Літературного музею донька знаменитого гумориста Олександра Iльф заявила, що її «найкращі очікування справдилися».

Директор Літмузею Тетяна Ліптуга сказала, що напередодні 35–річного ювілею «Гуморини» представники мерії Одеси та орг­комітету «Гуморини» домовилися про повернення до прекрасної традиції, що порушувалися в окремі роки, — «завжди починати святкування з відкриття щораз нових статуеток митцям–сміхотворцям у Саду скульптур». До речі, коло авторів скульптур протягом останніх років розширюється: автор щойно відкритого пам’ятника Ільфу і Петрову — київський скульптор Олег Чорноiванов, який уже створив для саду Лiтмузею статуї «Джинсовий Дюк» і «Пам’ятник Одеському читачеві».

Леонід Ліптуга додав: «Авторська група вирішила, що відкрита нині композиція стане початком нового етапу розвитку саду скульптур Літмузею. У рамках проекту «Діамантовий вінець Одеси» щоразу на старті «Гуморини» передбачається відкривати пам’ятник одному з найвидатніших одеситів або людині, що відіграла важливу роль в історії міста».

Із саду скульптур Літературного музею більшість учасників дійства перемістилися на площу перед Воронцовським палацом, де об 11 організатори «Гуморини» ініціювали конкурс артистів на краще виконання творів Павла Глазового.

Опівдні на Думській площі вперше за участі мера Едуарда Гурвіца, його заступників та депутатів міськради відбулося урочисте відкриття «Гуморини». Перед будівлею мерії організатори свята сміху несподівано виявили «родовище одеського гумору». Право повернути вентиль в «установці по видобутку гумору» було надане одному із засновників свята — письменнику–гумористу Валерію Хаїту. Після повороту вентиля «установки» одесити, а також туристи й журналісти з різних міст України, Білорусі, Болгарії, Латвії, Литви, Росії, Румунії і Туреччини спостерігали, як у небо піднялися тисячі різнобарвних повітряних куль. Після святкового феєрверку на Потьомкінських сходах було театралізоване шоу «Одеса забиває перший гол у чемпіонаті Європи–2012». До гігантських футбольних ворiт, встановлених на Суворівському спуску, полетіло 2012 м’ячів.

На Театральній площі, поруч із Театром опери та балету, відбувся гала–концерт «Іменини «Гуморини». А о 16 на Дерибасiвськiй відбулася світова прем’єра пісні Гуморини. Її співали хором тисячі одеситів і гостей міста, що перебували на центральній і сусідніх вулицях Одеси, з прицілом на Книгу рекордів Гіннеса.

Традиційна карнавальна хода із Соборної площі до Куликового поля стартувала о 17, де увечері відбувся гала–концерт «Сміх крізь цирк». Цього дня в Одесі висупили комік–група «Маски», «Студія 95–й квартал», театр Олени Воробей, Юрія Гальцева, Геннадія Вєтрова, артисти Московського цирку, санкт–петербурзького «Смішного театру», британської групи «Eruption», київської групи «Quest pistols» та інші.

Завершилася ювілейна «Гуморина» фейерверком і дискотекою на Куликовому полі. Безпеку і здоров’я учасників свята гарантували близько двох тисяч правоохоронців і сім карет швидкої допомоги.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>