Яценюк мріє про «руки»

01.04.2008

Узявшись нарешті до роботи після тривалого «простою», парламентарії згадали про те, що їхній спікер досі працює без заступників. Точніше, це сам Арсеній Яценюк і нагадав, що на посаді Голови ВР його досі нікому замінити. Ні лікарняний не візьмеш, ні у відрядження не поїдеш, бо це одразу паралізує роботу всього парламенту... Словом, учора на погоджувальній раді Яценюк закликав народних депутатів визначитися і вже у вівторок, тобто сьогодні, обрати йому «праву» та «ліву» «руки». Інакше доведеться Верховній Раді нинішній пленарний тиждень наполовину «прогуляти» або внести зміни до календарного плану роботи і перенести засідання на інший час. Адже, як зазначив спікер, сьогодні у нього передбачена низка протокольних заходів у зв’язку з візитом до України президента США Джорджа Буша, а в середу і четвер запланований візит до Москви.

Якщо ж законодавці на диво народу швидко досягнуть порозуміння в кадровому питанні й оперативно призначать першого та «звичайного» заступників Голови ВР, і змін до розкладу засідань вносити не доведеться, Яценюк пропонує в четвер ухвалити законопроекти з регулювання діяльності України в рамках Світової організації торгівлі. Згідно з регламентом ці законопроекти не потребують голосування для внесення в порядок денний. Наразі зареєстровано тільки два таких проекти законів, жоден із яких іще не пройшов комітети. На п’ятницю спікер запропонував розглянути законопроекти, пов’язані з земельними відносинами. А програму діяльності уряду, схвалення якої так очікує Юлія Тимошенко, зміни до бюджету та програму соціального розвитку України на 2008 рік Яценюк радить розглянути протягом одного пленарного дня.

Таким чином, за його словами, парламент «піде назустріч уряду», допомагаючи «підвищити соціальні стандарти, які будуть відображені в законі про бюджет і кореспондуватися з відповідною програмою дій уряду», водночас отримуючи «чіткий план тих фінансових видатків», відображених як у законі про бюджет, так і в дер­жавній програмі соціально–економічного розвитку.

Щодо порядку денного на сьогодні, то в ньому, зокрема, є такий цікавий пункт, як розгляд змін до закону про статус народного депутата в частині обмеження депутатських пільг та дострокового припинення повноважень. Окрім того, Голова ВР запропонував цього тижня внести зміни до регламенту, щоб узаконити «день опозиції».