Заробітчани, вертайтеся додому!

22.03.2008

Мер Львова Андрій Садовий запропонував центру зайнятості інформувати українських заробітчан за кордоном про наявність вільних вакансій у рідному місті. До такого ноу–хау пана Садового підштовхнула нестача робітників різних спеціальностей у Львові. Так, сьогодні тут уже важко знайти кваліфікованих водіїв тролейбусів і трамваїв, електрослюсарів, сантехніків, токарів та електрогазозварювальників.

«Місту, дійсно, не вистачає робітників. Ми розуміємо, що за кордоном газозварювальникам, токарям і наладчикам платять великі гроші. Однак проводити паралелі між зарплатами за кордоном і в нас не можна. Якщо людина заробляє за кордоном 1000 євро за місяць, то 500 із них віддає за проживання. Я вважаю, що, враховуючи перспективу Євро–2012, є привід нашим заробітчанам повертатися назад до України. Щодо пропозицій міського голови, то сподіваюсь, що інвестиційну програму міста розроблять на такому рівні, що ми отримаємо дані про роботодавців», — повідомив кореспонденту «УМ» директор міського центру зайнятості Олег Дрівко.

Спільна робота Львівської міськради та центру зайнятості над програмою зайнятості населення в цьо­му році передбачає надати роботу вісьмом тисячам львів’ян. 275 осіб обіцяють працевлаштувати, надавши дотації працедавцям, ще двохстам — виплативши одноразову допомогу з безробіття для організації ними підприємницької діяльності. Решту працевлаштовуватимуть на новостворених і попередньо заброньованих робочих місцях.

Нині робітничі професії у Львові не шанують. Сантехнікам платять копійки. Тож чи захочуть заробітчани повертатися додому на зарплату 1200—1500 гривень?

Світлана МАРТИНЕЦЬ