У західній лаві — без змін

22.03.2008

Ситуація щодо дотримання безпеки праці на підземних горизонтах донецької шахти імені Засядька, м’яко кажучи, поки бажає бути ліпшою. Були сподівання, що справа нарешті докорінно зміниться після найбільшої трагедії в історії вітчизняного вуглевидобутку — вибухів у листопаді–грудні минулого року, внаслідок яких на кілометровій глибині загинули 106 гірників. Проте час від часу тут знову виникають ситуації, що змушують буквально хапатися за голови інспекторів Дежгірпромнагляду. Грубі порушення ведення підземних робіт фахівці Держгірпромнагляду неодноразово виявляли під час планових перевірок потенційно небезпечного підземелля. Зокрема в одному з випадків інспекторам не надали матеріали та розрахунки, що визначають загазованість виробок. Серйозні зауваження були і до певних типових вимог щодо розмірів вентиляційного штреку та запасного виходу із лави, також несправними виявилися ще й засоби пилоподавлення безпосередньо на вугільному комбайні.

За згадані порушення до адміністративної відповідальності були притягнуті начальник дільниці та заступник директора шахти з виробництва. Проте, звісно, в цілому це проблеми не вирішує. А тому в Держгірпромнагляді пішли на поки безпрецедентний в Україні крок і створили інспекцію, яка, починаючи з лютого, тепер здійснює нагляд тільки на одному вугільному підприємстві — на шахті імені Засядька.

Новостворений підрозділ, що контролює стан промислової безпеки на окремо взятій шахті, діє в структурі територіального управління Дежгірпромнагляду в Донецькій області. До його складу увійшли тутешні фахівці інспекцій, які мають досвід роботи щодо контролю за пило–газовим режимом, охороною надр та гірничо–технічним режимом. Очолив інспекцію Костянтин Прилепський, який досі здійснював відповідний нагляд за дотриманням промислової безпеки підземних робіт на шахті імені Засядька у складі групи інспекторів.

Звісно, після введення згаданого посиленого нагляду з боку окремої інспекції, що здійснюється впродовж усіх робочих змін, з’явилася надія, що таке нововведення таки змусить керівників та власників підприємства відповідальніше ставитися до дотримання вимог ведення підземних робіт. Тобто ймовірність «робочих» аварійних ситуацій на кілометровій глибині буде нарешті буде зменшено. Проте, на жаль, ситуація із дотриманням правил безпеки ведення гірничих робіт залишається настільки складною, що фахівці навіть не виключають можливості повторення підземних трагедій. А тому результати перевірок, проведених інспекторами територіального управління Держгірпромнагляду України в Донецькій області, вже передано до прокуратури.

Про те, що немає змін на краще, заявив під час перебування в Донецьку і заступник керівника Держгірпромнагляду України Олег Румежак. За його словами, безпосередньо на шахті імені Засядька в особливому режимі і далі працює спеціальна група інспекторів, висновки яких поки невтішні.

«Останнім часом ми провели 112 обстежень і зафіксували більше, ніж тисячу різноманітних порушень, — свідчить Олег Румежак. — Неодноразово у виробках фіксували підвищену загазованість. Були також виявлені випадки «загрублення» датчиків газової безпеки. П’ять разів ми вимушено призупиняли роботу видобувних та прохідницьких дільниць 4–ї західної лави. А у зв’язку з тим, що тричі протягом місяця виявлено загазування гірничих виробок, ми направили матеріали до Генпрокуратури, аби було вжито суворіших заходів».

Як відомо, фахівці Держ­гір­промнагляду послідовно домагаються притягнення до відповідальності за порушення правил ведення гірничих робіт не чергових «стрілочників», а керівників та власників вугільного підприємства, де головою ради орендарів є народний депутат України Юхим Звягільський. І тому намагання деяких експертів, які брали участь у розслідуванні причин трагедії, пояснити вибухи досі невідомими науці підземними явищами ставлять під сумнів і піддають нещадній критиці. Певна річ, адміністрація шахти, м’яко кажучи, не в захваті від цього. Так само не зовсім згодні з такою позицією і в Мінвуглепромі. «Ми дали відповідь на листи Держгірпромнагляду із заявами, що розслідування причин ведеться неправильно, — повідомив нещодавно міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець. — Ми зазначили, що все ведеться правильно. А щодо знову виявлених порушень техніки безпеки, можу сказати одне: значить на шахті імені Засядька так і далі недбало ставляться до безпеки праці гірників...»

А тим часом з’ясування причин минулорічної трагедії на шахті імені Засядька триває, й експерти поки не можуть похвалитися чіткими висновками. Проблема пояснюється ще й тим, що в даному разі фахівці зіткнулися майже з класичною ситуацією «кінці у воду». Досі жодній з експертних комісій не вдалося побувати безпосередньо на місці першого і найпотужнішого вибуху. Адже після того, як на аварійній ділянці довго не могли приборкати пожежу, це крило шахти, де так і не змогли відшукати тіла кількох загиблих гірників, затопили.

Утім вітчизняні спеціалісти таки не втрачають надії колись розібратися із передумовами аварії і нітрохи не цураються допомоги «з–за бугра». Підтвердженням цьому став і приїзд до України групи фахівців із гірничої справи з Польщі, які готові надати свою консультативну допомогу (досі з причинами вибухів на шахті імені Засядька допомагали розібратися колеги із Росії та США). У складі делегації керівники управління вугільної промисловості та гірничорятувальної служби, науковці гірничо–металургійної академії. Схоже, саме поляки можуть поділитися досвідом, як уникати аварійних ситуацій у вугільному підземеллі. Бо порівняння із дотриманням правил безпеки під землею у країнах–сусідах, м’яко кажучи, не на нашу користь. Приміром, торік, у Польщі сталося 11 випадків смертельного травматизму, а в Україні 267...