Останні могікани України

22.03.2008
Останні могікани України

Тетяна Волосожар і Станіслав Морозов узяли в Ґетеборзі надто високий темп. (Фото Рейтер.)

Нинішній світовий форум, що триває у шведському Ґетеборзі, поставив рекорди і за кількістю країн, що делегували своїх спортсменів (48), і за кількістю самих учасників (203). На змагання прибуло дев’ять із 12 призерів попередньої першості планети. Провідні фігуристи намагаються розжитися медалями, інші ж прагнуть принаймні справити враження на суддів, аби їх запам’ятали з прицілом на майбутні старти, зокрема Олімпіаду–2010 в канадському Ванкувері.

 

«Сльози сонця» з падінням Тетяни

Україна у Швеції представлена в усіх чотирьох видах програми. Наразі розіграли два комплекти медалей, але наші фігуристи залишилися доволі далеко від п’єдесталу. Найбільш реальними претендентами на статус фаворитів серед українців останніми роками вважається спортивна пара у складі Тетяни Волосожар і Станіслава Морозова. Торік на чемпіонаті світу вони спричинили справжній фурор, посівши четверте місце. Такий же результат кияни показали й на недавній першості континенту. Чогось подібного від них очікували й тепер, натомість наші лідери опинилися аж на дев’ятій позиції.

Про причини цього в коментарі для «УМ» телефоном із Ґетеборга розповіла наставник пари — Галина Кухар:

— Звісно, нам хотілося посісти вище місце. Але, чесно кажучи, в день довільної програми Тетяна не надто добре себе почувала. Та, попри це, Стас і Таня цілком пристойно каталися аж до падіння партнерки. Саме воно збило ритм і відібрало чимало сил. Програма ж, зроблена нами разом із Миколою Морозовим (назва — «Сльози сонця»), насичена різними елементами й передбачає доволі високий темп. Тож, аби надолужити згаяний час, нашій парі довелося все виконувати дуже швидко, тим паче що до завершення залишалося всього–нічого.

Зверну увагу, що й програма в цьому році у нас значно складніша, ніж торік. Та й судді після минулорічного вдалого виступу до нас ставляться більш прискіпливо. Однак вважаю, що чемпіонат у Швеції стане для нас добрим уроком у поповненні досвіду. До Олімпійських ігор 2010 року ще є час аби підшукати оптимальніший варіант програми...

Два по два — буде «золото»

У четвер медалі розібрали представниці прекрасної статі. Чемпіонкою світу стала 17–річна японка Мао Осада. Цікаво, що й у короткій, і в довільній програмах вона посідала другі місця. На попередньому форумі Осада здобула «срібло», а ще раніше тріумфувала на юніорському рівні.

Переможниця короткої програми, 21–річна італійка Кароліна Костнер, у довільній показала третій результат, що дозволило їй розраховувати на підсумкову срібну медаль. На третю сходинку п’єдесталу піднялася юна кореянка Ю–На Кім, котра й виграла довільний прокат. Українка Ірина Мовчан, нагадаємо, в короткій програмі стала лише 35–ю, тому до довільної не кваліфікувалася.

Також позавчора вдруге вийшли на лід танцювальні дуети. За оригінальний танок наші Ганна Задорожнюк і Сергій Вербило отримали 16–ту суму балів. На цій же позиції вони перебувають і в загальному заліку. Пані Кухар вважає, що гопак у виконанні українців вийшов дещо млявим, та й помилка партнера не дозволила піднятися вище. Підсумковий розподіл місць відбувся вчора ввечері після довільного танцю.

Учора ж коротку програму відкатали й чоловіки. Киянин Антон Ковалевський виступив непогано й після виходу на лід 23 спортсменів посідав друге місце. Проте фаворити вступили в змагання пізніше...