Півцарства за євро!

22.03.2008
Півцарства за євро!

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Останніми днями роздрібний валютний ринок України лихоманить. Почалося з того, що в обмінних пунктах незбагненним чином пропала європейська валюта — одна з провідних телекомпаній навіть присвятила цій події спеціальний сюжет. Вартість євро трохи зросла, а банки збільшили маржу: тобто почали продавати її трохи дорожче, а купувати — дешевше. Майже одночасно на 5—10 копійок подешевшав американський долар — головна валюта українців, у якій вони зазвичай тримають свої заощадження та отримують «тіньові» зарплати у конвертах.

Утім уже вчора в усіх опитаних нами столичних банках євро можна було придбати у будь–яких кількостях та вибирати будь–які номінали. Вартість цієї валюти дуже швидко, практично за один день, знизилася за спекулятивну позначку «8 гривень» і впритул наблизилася до ринкової — 7,87. Долар у свою чергу затримався на цифрі 4,92—4,97. Пояснити причини цього явища «УМ» попросила експерта Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя.

«У ці дні ми стали свідками збігу двох тенденцій. Одна, довгострокова, бере свій початок ще восени минулого року, коли населення вирішило, що долар — це не найкраща валюта для заощаджень, і почала поступово переходити на євро. Так у людей з’явилась більша потреба в цій валюті, — розповів експерт. — Причому доларів в Україні завжди було в надлишку, а євро — в дефіциті. Річ у тім, що європейську валюту переважно купують для поїздок за кордон, у держави Єврозони. Таким чином, грошова одиниця Євросоюзу не затримувалася на нашій території, а виїж­джала «на батьківщину».

Наприкінці ж кожного місяця вітчизняні підприємства масово здійснюють платежі до бюджету. Особливість нинішнього місяця у тому, що Національний банк України, активно протидіючи інфляції, проводить жорстку монетарну політику, внаслідок якої вільних коштів на рахунках підприємств залишається обмаль. Щоби виконати свої обов’язки перед державою і розрахуватися з бюджетом, ті змушені міняти свої валютні запаси на українську грошову одиницю. Таким чином, на ринку з’явилися надлишкові долари — і їхній курс одразу ж знизився».

Ситуація із дешевшим готівковим доларом ніяк не зв’язана із ревальвацією гривні, про можливості якої вже котрий місяць дискутують фахівці. Посадові особи Нацбанку заявляли: зміцнювати національну валюту поки що не планують, офіційний курс залишається стабільним — 5,05. Мовляв, зростання інфляції від цього й так не зменшиться, а експортери недоотримають частину прибутку.

Звідси висновок: євро та інші світові валюти для українців і надалі дорожчатимуть. Вітчизняні фахівці стверджують, що «провалля» між євро та доларом і надалі поглиблюватиметься: співвідношення між ними може зрости із нинішніх 1,56 до 1,65 вже до кінця року. У такому випадку євровалюта для тих, хто отримує зарплату у гривні, коштуватиме щонайменше 8 гривень 50 копійок. Якщо, звичайно, не буде ревальвації.

Утім міжнародні експерти мають іншу думку: рекордна інфляція, яку переживають нині країни Євросоюзу разом із стагнацією економіки «матінки–Європи», плюс певна циклічність коливання курсу долара може призвести до порушення рівноваги. І вже влітку «бакс» почне дорожчати. Якщо і справді так станеться, то навіть незначне подорожчання американської валюти може викликати ефект маятника та сильно поглибити процес — світ звик до долара і може знову почати переходити на цю валюту.

Для тих, хто вагається, у якій валюті краще тримати свої кревні, фахівці радять «розкидати» їх по різних валютах, не зупиняючись навіть перед такими екзотичними, як швейцарський франк. Але левову частку бажано тримати усе таки в гривнях.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>