Фінішний ривок

21.03.2008
Фінішний ривок

Динамівець Гусєв забиває перший м’яч у ворота «метадонів». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

У середу Одеса й Київ приймали півфінали Кубка України. «Динамо» й «Шахтар» підтвердили статус фаворитів. За дивною традицію, гранди українського футболу зустрічаються лише у фінальному матчі, навіть коли жереб начебто «сліпий».

 

Одеса: пенальті за пенальті

У Південній Пальмірі «Чорноморець» приймав лідера першості — донецький «Шахтар». Одесити перед матчем мали проблеми в захисній ланці (Ніжегородов і Гришко — травмовані), а от наставник «гірників» Мірча Луческу в порівнянні з останнім матчем проти «Металіста» зробив у стартовому складі аж сім змін.

Незважаючи на кадрові втрати, «моряки» на правах господарів одразу намагалися заволодіти ініціативою, більше контролювати м’яч у середині поля. Тому гра в першій половині зустрічі вийшла в’язкою й обережною. Однак за чотири хвилини до перерви після розіграшу стандартного становища поляк Маріуш Левандовський ударом головою вивів гостей уперед.

Після 15–хвилинного відпочинку гра значно пожвавилася й проходила на зустрічних курсах, у результаті чого арбітр зустрічі був змушений двічі призначати 11–метрові. Спочатку за порушення правил у штрафному майданчику «Чорноморець» покарав Брандао, а згодом уже господарі скоротили відставання з «позначки». До кінця гри результат міг декілька разів змінитися, однак надійні дії голкіперів та неточність нападників залишили рахунок незмінним — 1:2. Після фінального свистка румунський керманич «Шахтаря» віддав належне супернику, відмітивши добре організовану командну гру й гарну фізичну підготовку. При цьому Луческу пожалкував, що його команда не забила більше м’ячів, однак залишився задоволений результатом.

Київ: знову 2:1

У столиці «Динамо» продовжило переможну весняну ходу. Підопічні Юрія Сьоміна здобули четверту перемогу поспіль, здолавши донецький «Металург». При цьому в останніх трьох зустрічах кияни виборюють вольові перемоги з однаковим рахунком 2:1.

Обидві команди обережно розпочали поєдинок, «намацуючи» слабкі місця в захисних редутах один одного. Як і в Одесі, рахунок відкрили незадовго до перер­ви — Олег Гусєв виявився найспритнішим у штрафному майданчику після навісу зі штрафного. По перер­ві чергового «метелика» у свої ворота пропустив капітан «Динамо» Олександр Шовковський після нескладного дальнього удару форварда «Металурга» Олександра Косиріна. Свою провину голкіпер збірної пояснив неприємним відскоком м’яча від газону. Але на допомогу СаШо знову прийшли Сьомін та динамів­ська молодь. Керманич столичного клубу випустив на футбольне поле Мілевського та Алієва — активні дії останнього й допомогли господарям вирвати перемогу.

Цікаво, що матч обслуговувала норвезька бригада суддів на чолі з Томом Хеннінгом Овребо, відомим тим, що фіксує порушення правил, лише коли впевнений у цьому на сто відсотків. Позавчора певні сумніви викликало падіння в штрафному господарів за рахунку 1:1 Косиріна, але рефері навіть не замислився, чи варто ставити м’яч на «точку». Приблизно в такому ж суперечливому епізоді він не призначив пенальті в зустрічі Ліги чемпіонів восени 2002 року, коли динамівець Рінкон упав у штрафному голландського «Фейєноорда» (тоді гра завершилася з рахунком 0:0).

У складі команди Сергія Ященка нарешті з’явився колись зірковий бразилець Аїлтон. Але за 15 хвилин якихось див від підстаркуватого «чарівника м’яча» глядачі на стадіоні «Динамо» не дочекалися.

Після матчу Сьомін сказав, що його команда знову потрапила у складну ситуацію, але вдалі заміни дозволили з неї гідно виплутатися. «Добре, що все закінчується добре», — резюмував тренер. Чи це насправді так, дізнаємося після повторних зустрічей, що відбудуться 16 квітня.

 

ТАБЛО

Кубок України. Півфінали (перші матчі)

«Чорноморець» — «Шахтар» — 1:2

Голи: Коритько, 72 (пен.) — Левандовський, 41; Брандао, 64 (пен.)

14 000 глядачів

«Динамо» — «Металург» (Д) — 2:1

Голи: Гусєв, 43: Алієв, 88 — Косирін, 55

10 000 глядачів