Медальне підвищення

21.03.2008
Медальне підвищення

Ілля Кваша приніс Україні перше «золото» континентальної першості. (Фото Рейтер.)

Слідом за трьома бронзовими медалями наших представниць син­хронного плавання в Ейндховені дуже швидко почали збирати нагороди наші плавці й стрибуни у воду. У середу наші чоловіки отримали по одній медалі різного ґатунку.

Приємною несподіванкою став успіх миколаївця Іллі Кваші, якому лише в цьому році виповнюється 20. Хоча ще два роки тому він уже примірявся до п’єдесталу, але залишився четвертим у стрибках у воду з метрового трампліна. Цього ж разу Ілля, додавши і в складності, і в якості виконання стрибків, упевнено залишив позаду переможця попереднього континентального форуму — фіна Йона Пухакку. Під час нагородження українець просто випромінював радість, а жалкував лише з приводу того, що цей вид не входить до програми Олімпійських ігор. Кваша пообіцяв постаратися продовжити свої успіхи вже на триметровому трампліні.

Другий українець, 25–річний Юрій Шляхов із Дніпропетровщини, набрав четверту суму балів, хоча деякий час тримався на другій, а потім на третій позиціях. В останніх спробах його обійшов бронзовий призер чемпіонату світу — італієць Саккін.

А от для броварських плавців Олега Лісогора й Сергія Бреуса отримувати медалі — справа звична. Цього разу Бреус у фіналі 50–метрівки батерфляєм показав другий час (23,48 сек.), поступившись лише сербу Мілораду Чавичу, котрий уже вдруге в Голландії поновив рекорд Європи.

Так само з найкращим досягненням Старого світу завершив вирішальний заплив на 100 м брасом норвежець Дале Оен (59,76 сек.), тоді як досвідчений Лісогор фінішував третім (1.00,53), а 23–річний кримчанин Ігор Борисик — п’ятим (1.00,93).

Ще в одному фіналі середи брала участь українка. Але результат молодої, проте вже титулованої запоріжанки Ірини Амшеннікової на 200 м на спині нині виявився далеким від призових місць (2.11,43) — у підсумку сьома позиція. А впевнено перемогла тут зіркова француженка Лаура Манаду (2.07,99).

Учора в ранкових запливах узялася за відновлення свого реноме Яна Клочкова. Після провалу на 400–метрівці комплексного плавання наша «Золота рибка» показала третій час у попередньому раунді серед 29 спортсменок на вдвічі меншій дистанції і пройшла до півфіналу.