«Маски–шоу» по–харківськи

20.03.2008

Співробітники СБУ та прокуратури, підсилені загоном спецпідрозділу «Альфа», позавчора ввечері таки частково вилучили у міськвиконкомі папери, необхідні для проведення слідства.

Як «УМ» уже повідомляла, обласне управління СБУ порушило карну справу за фактом розтрати державних коштів посадовцями міськради. Але отримати необхідні документи для проведення експертизи у першій половині дня правоохоронцям не вдалося. Мер Михайло Добкін у цей час був на виїзді, а секретар міськради Геннадій Кернес категорично відмовився підписувати дозвіл на роботу слідчих. У відповідь правоохоронці о п’ятій годині вечора повернулися не лише з хлопцями в камуфляжі та масках, а й із санкцією обласної прокуратури на обшук.

 

«Регіонала» знову «переїхали» машиною

Спроба номер два викликала неабиякий переполох у чиновницьких лавах і широкий суспільний резонанс. Картина і справді шокувала. Грізні «альфівці» перекривають усі входи та виходи, Добкін гнівно розвінчує дії СБУ перед телекамерами, а Кернес героїчно кидається на вояків у масках, аби захистити службову документацію від захоплення ворожою стороною. Зрештою дужі хлопці створили живий коридор і винесли мішки паперів на вулицю. Щоправда, здійснити обшук їм вдалося лише у бухгалтерії та архіві муніципальної управи, оскільки в пік протистояння секретар міськради продемонстрував постанову Київського райсуду міста, якою слуги Феміди наказали СБУ призупинити всі слідчі дії. Геннадій Кернес заявив, що постанова є остаточною і оскарженню не підлягає.

Аби повернути папери, мер–«регіонал», секретар міськради та народний депутат від Партії регіонів Дмитро Святаш кинулися зупиняти «Хонду», яка ось–ось мала від’їхати. Проте водій службової іномарки, як стверджують очевидці, проігнорував наказ високопосадовців зупинитися і натиснув на газ. При цьому автівка зачепила депутата й мера. І хоча обидва серйозно не постраждали, пан Святаш має намір покарати винного руками Генеральної прокуратури.

Аби з’ясувати подробиці ДТП, до мерії пізно вночі прибули прокурор міста Євген Попович та його заступник Сергій Здоровко. Вони опитали очевидців, але водночас повідомили, що про порушення карної справи говорити наразі ще не готові. Для цього необхідно ретельно вивчити всі надані відеоматеріали. Останніх дійсно зібралося чимало. Їх демонструватимуть ще довго і не лише в телевізійній хроніці, оскільки обидві сторони конфлікту обіцяють доводити свою правоту у вищих органах влади. Словом, одіозна слава Харків знову не омине.

Справа на 2,5 мільйона

А карна справа, порушена СБУ проти керівників міста за фактом розтрати державних коштів, під вечір таки була «розшифрована» правоохоронцями. Як стало відомо, співробітники КРУ в ході планової перевірки міськради виявили фінансові порушення на загальну суму майже 2,5 мільйона гривень. Справу порушив слідчий відділ обласного управління СБУ під наглядом Генпрокуратури і центрального апарату Служби безпеки України. Якщо вина чиновників буде доведена, їм загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Як повідомив начальник обласного управління КРУ Олексій Щербаков, вищезгадана перевірка проводилася у рамках плану роботи на четвертий квартал минулого року. Причому її запланував ще попередній керівник КРУ, «регіонал» Олександр Дуболазов. Тобто спроба керівників міста назвати роботу контролерів замовною, з його точки зору, не витримує критики.

У свою чергу, Михайло Добкін категорично не визнає факт розтрати . За його припущенням, йдеться про 10–відсоткові преміальні до заробітної плати, які всі харківські мери доплачували співробітникам, аби якось покращити їхнє фінансове становище. На його думку, тоді необхідно пред’явити подібні претензії всім без винятку керівникам міста, які працювали в мерії з 1996 року. Узагалі ж Добкін схильний бачити за вівторковими подіями руку його основного опонента, голови облдержадміністрації Арсена Аракова.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора фракція Партії регіонів у зв’язку з подіями в Харкові намагалася викликати в стіни Верховної Ради голову Служби безпеки України та Генпрокурора. «Ми є свідками наступу на місцеве самоврядування і намагань встановити в Україні авторитарну диктатуру, в тому числі з використанням СБУ», — обурювалася з трибуни харків’янка Інна Богословська. У випадку невиконання вимоги опозиції Інна Германівна попередила про «право перейти до радикальних засобів спротиву». Одначе для того, щоб викликати Наливайченка і Медведька, меншості забракло двох голосів: «за» висловилися 224 нардепи.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович, відповідаючи на питання про можливість блокування трибуни в четвер, заявив: «Ми не просто будемо блокувати. Ми готові до будь–яких публічних дій у рамках українського законодавства. Ми піднімемо регіони і у Верховній Раді, безумовно, поставимо на трибуну всіх посадовців, хто повинен за ці питання, за ці дії відповідати».

Михайло Добкін теж навідався до парламенту. Опісля цього він планував зустріч із Президентом Ющенком. «Глава держави збирає мерів тих міст, у яких буде проводитися Євро–2012. Я хочу скористатися цією зустріччю і розказати, що коїться на місцях», — сказав мер Харкова у коментарі «УМ».