То про що ви у Москві перешіптувалися?!!

20.03.2008
То про що ви у Москві перешіптувалися?!!

Юлія Тимошенко на засіданні Уряду. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Після «обрізання» своїх повноважень у першому читанні Кабмін Юлії Тимошенко вчора старанно демонстрував власну фаховість та політичну незаангажованість. На останньому засіданні уряду про політику не йшлося взагалі, власного піару було ну зовсім трохи, а весь робочий час присвятили розв’язанню суттєвих, архіважливих і навіть глобальних для держави проблем.

 

Тест на уважність

З учорашнього дня, після схвалення її Кабінетом Міністрів, почала діяти рамкова угода між нашим «Нафтогазом» і їхнім «Газпромом». Члени уряду вирішили уважніше подивитися на документи, які підписали працівники державної акціонерної компанії у столиці сусідньої держави, і з’ясувати, чи не сховано там якісь підводні камені.

Загальні тези домовленостей громадськості доповіли раніше: з березня до грудня Україна отримає 49,8 мільярда кубометрів середньоазійського газу за ціною 179,5 долара за тисячу кубів. На кордоні його купуватиме не посередник «Укргаз–Енерго», а безпосередньо вітчизняна державна компанія «Нафтогаз України». Як компенсацію за вимогу «очистити ринок» українсько–російському посереднику дозволять оформити трохи більше п’яти мільярдів кубометрів газу, який ми з вами де–факто вже використали. Натомість «Газпром» одержує право продавати на нашій території не менш як 7,5 мільярда кубометрів газу — до десяти відсотків внутрішнього ринку.

Оце скромне «не менш як» учора викликало найбільше невдоволення міністрів. Вони не проти цифри як такої і десять відсотків ринку не вважають надмірною ціною (нині, щоправда, опосередковано «Газпром» контролює близько четвертини українського газового ринку — через свої частки у компаніях–посередниках «Росукренерго» та «Укргаз–Енерго». — Авт.), але вважають: за поняттям «не менш як» може ховатися що завгодно. Навіть трамплін для нового витка газового шантажу України. Тому «Нафтогаз» одержав наказ усунути двозначність.

Уважне око Юлії Володимирівни виявило пункт, у якому «Росукренерго» гарантувався щедрий подарунок — транзит і зберігання газу в наших сховищах за пільговою ціною. Знаючи ставлення Прем’єрки до цієї компанії, ніхто навіть не сумнівався, що пункт вилучать.

Ще одна зовсім не технічна деталь. У рамковій угоді не було зазначено, на який період діє дозвіл продавати «Газпрому» свій товар на нашій території. А це дуже важливо, адже вже з наступного року нам продаватимуть газ не за «сусідськими», а за світовими цінами. За таких умов подібні пільги виглядали би дивними. Юлія Тимошенко наказала керівництву «Нафтогазу» формулювати свої прагнення чіткіше — і вписати термін дії українського подарунка «Газпрому»: один рік.

Щоправда, ніхто з членів уряду не звернув увагу, що в тексті не йдеться про ціну, за якою російський газовий монополіст продаватиме газ українським підприємствам. «Газпром» мовчить, а експерти вважають, що ціна буде вищою за 179,5 долара.

Пенсіонерам — концепцію, офіцерам — сподівання

Учора Кабмін всерйоз узявся за пенсійну реформу. До якихось, навіть попередніх результатів ще далеко, — після обговорення концепції реформи до цієї справи залучать фахівців та винесуть проблему на суд громадськості. «Ми намагалися визначити, яка саме пенсійна система нам більше підходить: солідарна (така, що існує нині. — Авт.) чи накопичувальна», — розповіла на прес–конференції сама Прем’єр–міністр. Переваги другої системи у тому, що кошти, які накопичила людина, є її власністю, і якщо вона не змогла ними скористатися, ці гроші перейдуть у спадок її рідні. Щоправда, і проблем на цьо­му шляху виникає чимало. Зокрема, хороший стрибок інфляції чи обвал валюти може ліквідувати усі добрі наміри уряду разом із сподіваннями мільйонів людей. А наша економіка, на відміну від західноєвропейської, до подібних тенденцій дуже схильна.

Середньостатистичний пен­сіонер, як відомо, отримує 49% від своєї середньої зарплати. Але серед рівних існують і рівніші, яким держава платить 80—90%. «Нині ми дискутували: залишати все, як є, чи зробити всіх людей рівними, — заявила Юлія Тимошенко. — Уряд, утім, схиляється, що закон для всіх має бути однаковим».

Найближчим часом уряд боротиметься із легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом. Учора Кабмін ухвалив план заходів, аби вкотре раз спробувати вивести із тіні фінансові потоки. Говорили також про ефективну приватизацію (гроші для бюджету потрібні, мов повітря) та соціальні гарантії військовослужбовцям–контрактникам. Прем’єр визнала, що кількість військових, які у армії не тільки служать, а й працюють, недостатня: залучати їх до лав наших Збройних сил — поки що непідсильний тягар. Юлія Тимошенко вирішила розв’язувати проблему по–західному: гарантувати людям у погонах більше грошей і пристойний соціальний пакет —освіту, охорону здоров’я, побут. Щоправда, скільки на це буде потрібно грошей і де ці кошти шукати, вчора міністри так і не вирішили.

 

ПОЗИТИВ

«Я хотіла б дати вам знання, — у стилі свого першого заступника Олександра Турчинова мовила Прем’єр–міністр, — про рекордні цифри». За словами Юлії Тимошенко, у лютому в нас почав зростати ВВП. Його реальний приріст нині становить 5,8% (торік було 4,9%). Зростання темпів випуску продукції машинобудування становить також рекордні 35 відсотків. «Ми не тільки в сировинній площині добре виглядаємо», — радісно прокоментувала керівник Кабміну. Підвищення реальних доходів населення, за даними статистики, у січні становило вражаючі 23% (торік було 12%). Щоправда, яку частину з них безповоротно «з’їла» інфляція, Юлія Володимирівна не повідомила, зазначивши лише, що цю сумну цифру уряд потрохи зменшує.