День меншин

20.03.2008

Учора у Верховній Раді було апробовано нову парламентську традицію: день меншості. Опозиція самотужки сформувала список питань і законопроектів для розгляду. Нагадаємо, таке ноу–хау було однією з домовленостей, які дозволили розблокувати трибуну ВР після недавнього «антинатовського» блокування.

Але одна справа — внести якийсь пункт до порядку денного, і зов­сім інша — спромогтися на позитивне рішення. На ранковому засіданні ініціативи опозиції лише одного разу отримали схвалення більшості залу — йдеться про проект, який уточнює категорії осіб, яким надається безоплатне вугілля на побутові потреби. Зате для виклику «силовиків» на звіт із приводу подій у Харкові Верховна Рада не зібрала потрібних голосів. А потім не прийняла жодного із законопроектів про всеукраїнський референдум. Проект «регіонала» Олександра Лавриновича набрав у першому читанні 221 голос, а «нашоукраїнця» Юрія Ключковського — взагалі тільки 38. Ці законопроекти було відхилено, і тепер вони можуть бути розглянуті лише на наступній сесії. «Приїхали», — прокоментував Голова ВР Арсеній Яценюк.

Опозиція переклала частину відповідальності за провал законопроектів на фракції коаліції. «Депутати всіх фракцій, навіть із опозиції, кажуть, що законопроект Лавриновича був досконалішим. Але вони не проголосували через те, що їм заборонили партійні керівники, через партійну дисципліну, — відзначив «регіонал» Юрій Мірошниченко. — Демократична коаліція проявила своє недемократичне обличчя. І ситуація в Харкові — підтвердження цьому». Мірошниченко додав, що тепер громадяни «як мінімум півроку не зможуть реалізувати своє право на референдум». Він не виключив, що прихованою метою коаліції був намір заблокувати референдум щодо вступу до НАТО.

Решта питань, внесених до порядку денного опозицією, здебільшого стосувалася «соціалки». Найрезонансніший із проектів — про відновлення смертної кари (авторами проекту були комуністи) — набрав 49 голосів.