Микола Іллічов: Арешти ще будуть, і ніхто нам не завадить

20.03.2008
Микола Іллічов: Арешти ще будуть, і ніхто нам не завадить

Міністр Луценко (ліворуч) поставив перед генералом Іллічовим (праворуч) чимало завдань. (Фото автора.)

Із виконувачем обов’язків начальника ГУМВС в АР Крим генералом Іллічовим «УМ» поспілкувалася в Ялті, коли дводенний робочий візит керівництва МВС до автономії з метою перевірки діяльності місцевих правоохоронців добігав кінця. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко поставив нові завдання перед кримською міліцією, вказав на помилки. Відтак з паном Іллічовим ми говорили як про здобутки місцевих правоохоронців, найближчі пріоритети в боротьбі з криміналом, так і про слабкі місця в роботі силовиків. Від того, як спрацює міліція Криму в найближчий місяць, залежить офіційне призначення пана Іллічова на посаду начальника главку міліції автономії. Нині ж він лише виконує обов’язки на цій посаді.

 

Бандитизму в Криму немає

— Миколо Олександровичу, за останні два місяці є очевидними здобутки кримської міліції у боротьбі з місцевими бандитами. Затримано чимало членів банд «Сейлем» та «Башмаки»...

— Одразу зауважу, що бандитизму нині в Криму немає!

— ???

— Не дивуйтесь. Ми працюємо, оперативна обстановка контрольована. Усі недавні вбивства розкриті. Але якщо говорити про злочини, скоєні у 90–ті роки із застосуванням вогнепальної зброї та вибухових речовин, так звані «розстрільні справи», то тут дійсно роботи непочатий край. Лишається близько 226 нерозкритих убивств (за два місяці ми розкрили шість замовних убивств тих років і направили в суд). Очікуємо, що Генпрокуратура порушить ще 22 кримінальні справи щодо вбивств, які мають перспективу розкриття. Бригада Департаменту карного розшуку МВС та наші співробітники главку, посилені слідчо–оперативні групи нині напрацьовують матеріали з розкриття цих злочинів, збирають докази щодо конкретних членів організованих злочинних угруповань. Робота ведеться планово, під моїм суворим контролем і у повній взаємодії з прокуратурою та судами Криму. Думаю, що найближчим часом ми розберемося з більшістю членів ОЗУ 90–х років.

— Йдеться про арешт до кінця року ще близько п’ятдесяти злочинців із банд «Сейлем» та «Башмаки», як днями наголошував міністр МВС?

— Не можу казати напевно про конкретну цифру. Але арешти будуть, і затримання будуть, і розкриті справи будуть, і ці справи підуть до суду й ніхто нам у цьому не завадить. Щоправда, не все можна довести за термінами давності, час минув і багато доказів утрачено. Але при цьому чимало справ, які здавалися такими, що неможливо розкрити, ми піднімаємо, люди бачать чесність міліції, принциповість і до нас надходить нова інформація. Потік цієї інформації наростає, тож ми відкриваємо справи за нововиявленими обставинами.

— Так, затримали депутатів із кримінальним минулим Аронова, Татарашвілі. Водночас відоме у Криму прізвище Мельник не згадується, а міністр Юрій Луценко говорить лише про «улюбленого депутата». Хоча його ж радник, пан Москаль, неодноразово називав «Мелю» кримінальним авторитетом, лідером «Сейлема». Як щодо нього? Чи є якісь зачіпки в оперативників?

— Міністр усе сказав, і я до цього нічого додати не можу. Триває робота, збирають докази... і я думаю, що успіх буде на боці закону.

— Ви маєте на увазі саме цю конкретну особу з депутатським значком парламенту АРК?

— Я не кажу ні про кого конкретно, ні на кого особисто не нарікаю. Але закон восторжествує.

Є «перевертні», наркотики та дівчатка за викликом

— Одним із завдань, поставлених нині перед вами міністром, є «чистка» власних лав від корумпованих «перевертнів»...

— На превеликий жаль, це явище має місце, й у неабияких масштабах. Люди втрачають совість, переступають закон, відтак ми документуємо протиправну діяльність наших співробітників. Міліція не відділена від суспільства, а корупція була завжди, й невідомо: хто й коли її поборе?

— Але ж нині саме вам доводиться розгрібати ці авгієві стайні, що дісталися від попередника на посаді — генерала Могильова.

— Я не хочу і не буду «валити» все на попередників. Вони теж вели боротьбу, може, недостатню, але... Ми працюємо з чистого аркуша й розбиратися будемо суворо й за законом. Перш за все, перевіряємо інформацію від громадян. Ви почуєте про це, ми не будемо приховувати ганебних фактів від громадськості. Підкреслюю, не йдеться ні про який розгром кримської міліції, просто ті співробітники, що не дружать із законом, будуть звільнені, а матеріали передані в прокуратуру.

— На нараді у главку кримської міліції міністр наголошував на недостатній боротьбі з наркоманією і дав місяць на виправлення ситуації. Як виправлятиметесь?

— Якщо робити висновки за попередніми показниками, то за два місяці бригада МВС та наші підрозділи БНОН напрацювали стільки матеріалів, порушили стільки кримінальних справ, скільки не було за минулий рік. Але дійсно, результати цієї роботи поки що незадовільні, бо канали постачання наркотиків на півострів нікуди не поділися. Ми перекрили лише два міжнародні канали. Роботи чимало. Тому не зважатимемо на статистику й показники, а робитимемо ставку на реальну боротьбу з наркоторгівлею. Тобто охоплюватимемо цілі міста й будемо відпрацьовувати їх. Тим більше що наближається курортний сезон. От, наприклад, в Алушті наркоторгівлі немає, і якщо хтось там з’явиться з метою збуту, то одразу потрапить в поле зору міліції. Натомість в Ялті задокументовано нині 5 груп, що збувають наркотики.

— Курортний сезон ознаменується ще й напливом «нічних метеликів». Міністр поставив завдання посилити боротьбу з проституцією...

— Так, зауваження міністра правильне. Тим більше що в багатьох підрозділах міліції Криму — справжня біда зі штатами, у тому числі в підрозділах боротьби з торгівлею людьми. Що казати, якщо патрульних не вистачає. Сподіваємося ефективніше використовувати бійців Внутрішніх військ. А щодо проституції, то міліцію цікавить не стільки це явище, як сутенерство та тіньовий обіг капіталу в сфері інтимних послуг. Враховуйте й те, що для міліції боротьба з торгівлею людьми є новим напрямом, я 30 років в органах й запевняю, що раніше цим злом не займалися цілеспрямовано, а лише час від часу.

—  То як боротиметеся з повіями? Телефонуватимете за об’явами у газетах?

— Та ні. Не допитуйте мене. Законними способами будемо працювати.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>