Мисливці на «вовків»

13.03.2008
Мисливці на «вовків»

Проривати оборону «Турова» киянам вдавалося нечасто. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Позавчора ввечері останній представник України в єврокубках, БК «Київ», проводив останній домашній матч у євросезоні. Після цього на «вовків» очікує або виліт із турніру, або «фінал восьми» в Турині. Перед останнім рубежем віце–чемпіонам України дістався в суперники малознайомий, а від того й небезпечний польський «Туров». Команда з невеличкого містечка Згоржелець, яка навіть не має свого власного залу, що відповідав би міжнародним вимогам, а тому проводить домашні матчі в сусідній Чехії, гучно заявила про себе вже на груповому етапі Кубка УЛЄБ. Упевнено посівши перше місце у своєму секстеті, поляки в першому раунді «плей–оф» вибили з боротьби чеський «Німбурк».

Причину такої впевненої ходи «Турова» Європою київські баскетболісти збагнули вже в очному протистоянні в столичному Палаці спорту. Словенський тренер гостей Сашо Філіповськи — екс–асистент керманича «вовків» Томо Махорича в люблянській «Олімпії» — повністю переграв свого земляка й колишнього наставника.

Останніми роками ми вже звикли, що провідні клуби континенту в ігрових видах спорту є своєрідними «збірними світу». Стосується це й позавчорашніх опонентів. Якщо в «Києва» в основі зазвичай виходять двоє українців (Дроздов і Кравцов), то у «Турова» поляків у стартовій п’ятірці взагалі не виявилося. Усі очки гостей набрали іноземці, а громадяни Польщі Іво Кітцингер та Роберт Вітка виходили на майданчик лише на декілька хвилин.

Стосовно ж «зелено–жовтих», то й у них цього разу не виявилося українців у «старті»: і В’ячеслав, і Артур відчували проблеми зі здоров’ям. Щоправда, обидва вони вступили в гру згодом. Дроздов знайшов у собі сили вийти на майданчик у другому таймі й суттєво допомогти партнерам; від Кравцова вболівальники дочекалися лише двох блок–шотів. В ослабленому складі київський інтернаціонал ніяк не міг знайти ключі проти швидких американців «Турова» — Логана, Келаті й Родрігеса, яким під кошиками допомагав хорватський центровий Люботіна.

З самого старту гості холоднокровно взялися за справу й повели перед — 10:0. «Києву» за підтримки 4 тисяч уболівальників вдалося лише скоротити різницю до чотирьох очок (32:36). Надалі підопічні Махорича докладали надзусиль, аби втримати біль–менш пристойний відрив, хоча він сягав і 17 пунктів (38:55). Сам же київський тренер виглядав відверто розгубленим і не готовим до разючих дій суперника.

«Вовки» мали проблеми як у захисті, так і в нападі. Кияни не звикли до щільної опіки, коли кожен кидок дається їм із великими труднощами. Та і за втратами беззаперечні лідери української першості побили всі рекорди: 15 разів вони дарували м’яч опонентам. Підкачали й розігруючі: Крстич не віддав жодної результативної передачі, а Джетер — лише одну.

Утім, програвши 12 пунктів, «зелено–жовті» таки залишили собі шанс на порятунок. Завтра вони «потренуються на кицьках» у чемпіонаті України з «Дніпром», а наступного вівторка спробуються реваншуватися в повторному матчі з «Туровим». Але для цього треба добряче попрацювати й самим баскетболістам, і тренерам — аби здивувати Сашо Філіповськи, як він зумів зробити це в Києві.

 

ТАБЛО

Кубок УЛЄБ. 1/8 фіналу (перші матчі). «Київ» (Україна) — «Туров» (Польща) — 59:71 (16:24, 9:10, 11:15, 23:22; Джетер (15), Маркоїшвілі (12), Фейсон (10) — Логан (25), Келаті (22)), «Лукойл–Академік» (Болгарія) — «Динамо» (М, Росія) — 75:89, «Гемофарм» (Сербія) — «Жирона» (Іспанія) — 71:80, «Артланд драгонз» (Німеччина) — «Унікс» (Росія) — 80:78, «Хімки» (Росія) — «Хувентуд» (Іспанія) — 73:96, «Задар» (Хорватія) — «Памеса» (Іспанія) — 74:69, «Црвена звезда» (Сербія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 80:80, «Галатасарай» (Туреччина) — «Гран Канарія» (Іспанія) — 99:74.