Більшість українців — проти «СС–2»

01.03.2008

Мова — умова несприйняття

Більшість громадян України не підтримує проведення з’їзду депутатів усіх рівнів у Сіверськодонецьку. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи». Так, 52% респондентів вважають ініціативу щодо проведення зібрання під егідою Партії регіонів «спекуляцією політиків».

Підтримують захід 24% опитаних — вони думають, що в Україні справді є спроби насильницької українізації та утисків російської мови.

Переважна більшість прибічників з’їзду сконцентрована в Криму та на Донбасі, але навіть у макрорегіоні Схід–Південь («дуга» від Харкова до Одеси) кількість тих, хто не підтримує проведення з’їзду, вдвічі більша за кількість прибічників його проведення — 46%!

Найбільш негативно ставляться до проведення з’їзду у Західному регіоні (не підтримують — 70%, підтримують — 6%, решта — не визначилися) та у Центрі й на Північному сході (не підтримують — 62%, підтримують — 12%).

Згідно з висновками «Демініціатив», підтримка чи не підтримка проведення сіверськодонецького з’їзду виявилася найбільш залежною від мови повсякденного спілкування.

Під час опитування, що проводилося в грудні, було опитано 1800 респондентів за вибіркою, яка репрезентує доросле населення України віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Навіть прихильникам «Регіонів» — байдуже

Свіжіше дослідження на цю ж тему провела ще одна поважна соціологічна установа — Київський міжнародний інститут соціології. За даними КМІС, 17% респондентів вважають метою проведення «СС–2» «об’єднання опозиційних партій у боротьбі за владу. 16% називають «спробу дестабілізувати ситуацію в суспільстві», 15% обрали пункт анкети «захист прав російськомовного населення». 10% опитаних вважають метою з’їзду бажання партій–учасниць збільшити свою популярність, 5% — захист прав місцевого самоврядування, 3% — «боротьбу з політичною реабілітацією посібників фашизму».

Водночас тільки 7% респондентів вважають, що з’їзд у Сіверськодонецьку прямо чи опосередковано їх стосується.

Про те, що з’їзд їх «пече», заявили 11% прихильників блоку «Наша Україна — Народна самооборона» (це найбільш політично заангажовані виборці), 10% — симпатиків БЮТ, 10% — Компартії, 5% — Партії регіонів. Найменша «дотичність» прихильників ПР до форуму, організованого «їхньою» політичною силою, — дуже промовистий показник.

Згідно з опитуванням КМІС, підтримують сьогоднішній сіверськодонецький з’їзд 24% українців, проти — 27%.

Опитування КМІС проводилося 22—27 лютого у всіх регіонах країни, охоплено 2038 респондентів старше 18 років; статистична похибка не перевищує 3,5%.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>