Таких не беруть у «старійшини»

01.03.2008

Як уже повідомляла вчора «УМ», Леонід Кравчук заснував Раду старійшин, яка має на меті охороняти конституційне поле України. Формуючи склад ради, перший Президент не покликав другого — Леоніда Кучму. «Я дуже поважаю Леоніда Даниловича. Він багато зробив. Якщо взяти газове питання, то він тримав проблему в руках, й не було тих недолугостей, які є зараз. Однак референдум 2000 року був неконституційним», — сказав Кравчук. А одним із наріжних каменів Кравчукової ради є непорушне правило: всі її члени, які пройшли хрещення владою, мусили діяти винятково конституційним шляхом.

«Спроби створити щось подібне були і раніше, — коментує «УМ» ситуацію зі «старійшинами» Олексій Гарань, науковий директор Школи політичної аналітики Києво–Могилянської академії. — Є таке громадське об’єднання «Український форум», де присутні зібрані в Раду старійшин, і Леонід Кравчук зокрема. Це досить активна організація, присутня в медіа–просторі. Є також українське відділення Римського клубу (групи, що налічує близько сотні видатних учених і мислителів планети — неупереджених і незалежних експертів. — Авт.)». «Назагал ідея потрібна, — продовжує Гарань, адже в нас дуже часто говорять про те, що більшість інтелектуалів — заполітизовані й немає майданчика для незаангажованих авторитетів. Але коли окреслюється коло засновників, постає питання, кого вони запрошуватимуть, за якими критеріями відбиратимуть членів ради, — тут усе дуже суб’єктивно. Крім того, все залежатиме від того, наскільки зваженими будуть оцінки «старійшин». Хоча в будь–якому разі я б не переоцінював значення ради — це ще неформальний орган, який, щоправда, може стати впливовим із часом...»

Що ж стосується Леоніда Кучми, то, на думку політолога, його моральний авторитет у суспільстві є невисоким, і за суспільний розкол 2004 року Кучма несе безпосередню відповідальність. Із попередником Кучми — Кравчуком — теж усе неоднозначно, однак останнім часом він дає досить зважені оцінки, вважає Гарань.