Порозумілися й порозумнішали?

01.03.2008

Отже, на парламентських полях — перемир’я. «Регіони» зачохлять кульки і заховають свою дуту зброю до наступної оказії. Адже вчора лідери чотирьох парламентських фракцій (окрім комуністів) узгодили протокол порозуміння, тож 4 березня (у найближчий сесійний день) Рада запрацює. Такі підсумки підбив спікер Арсеній Яценюк, зазначивши, що напередодні знакового дня, тобто у понеділок, учасники переговорного процесу підпишуть політичну угоду, що складається зі згаданого протоколу та розкладу засідань Верховної Ради. З цієї нагоди у парламенті навіть чекають на Президента — було б знаковим, зауважив Яценюк, якби робота парламенту відновилась зі щорічного звернення Президента.

Що ж до головного каменя спотикання — проблеми вступу України до НАТО — то, за словами Голови Верховної Ради, було прийнято рішення відкликати всі зареєстровані проекти постанов і ухвалити новий варіант, узгоджений представниками робочої групи. У цьому новому варіанті йдеться про те, що рішення про набуття Україною членства в Альянсі ухвалюватиметься парламентом після проведення загальнодержавного референдуму — про це пресу поінформував БЮТівець Микола Томенко. Днем раніше про поступки, на які готова піти коаліція, розповів також член фракції «НУНС» Роман Зварич. «Ми виходимо на дуже просте формулювання, яке фактично зводиться до повторення формулювання в Універсалі національної єдності. Тобто остаточний вступ до НАТО — за наслідками всеукраїнського референдуму», — зазначив він.

Синхронно з коментарями представників коаліції прозвучали й заяви від лідера Партії регіонів Віктора Януковича. «Я сподіваюсь, що робота парламенту буде розблокована вже наступного тижня. Це потрібно не тільки для розв’язання парламентської кризи, а й для стабілізації життя людей», — сказав він на прес–конференції.

Що ж, уже найближчим часом у Януковича з’явиться нагода довести свою вірність інтересам виборців: окрім питання НАТО, народні депутати узгодили й перелік першочергових проблем, які розв’язуватиме парламент. А це, за словами Миколи Томенка, — передусім обговорення програми діяльності уряду, закону про імперативний мандат, питання депутатської недоторканності та скасування пільг. Ще у списку — низка соціально–економічних законів, на розгляді яких наполягає уряд Тимошенко.