Для струсу й мобілізації

01.03.2008
Для струсу й мобілізації

З'їзд блоку «НУНС» 7 серпня 2007 року. Й надалі буде майже так само. (Фото Укрінформ.)

Сьогодні партія «Народний союз «Наша Україна» проведе засідання політради — другого за значимістю партійного органу (після з’їзду). На порядку денному — формулювання «ситуація в партії». Ситуація непроста. За минулі два тижні з лав НСНУ вийшло кілька впливових людей. Ще частина активу (зокрема, деякі «губернатори») зайняла вичікувальну позицію і обіцяє визначитися після засідання політради.

«Ключове питання політради — становище всередині партії, — сказав у коментарі «УМ» голова житомирської обласної організації НСНУ Павло Жебрівський. — Зрозуміло, що досить ховати голову в землю, як страус у пісок, і вихід багатьох членів партії, які були в керівних органах, має змусити до реформування партії і, скажімо так, посилення партійної роботи». Жебрівський сподівається «на адекватні та ефективні рішення, котрі допоможуть партії».

За даними «УМ», на засідання політради прийде почесний голова партії Віктор Ющенко. Президент не збирається виходити з «Нашої України», на відміну від двох своїх «канцеляристів» — Балоги і Безсмертного. Всупереч деяким прогнозам, Ющенко не має наміру «дорозвалювати» партію, а на політраді обіцяє влаштувати «струс і мобілізацію», свідчать джерела «УМ», наближені до Віктора Андрійовича. Тож Президент залишиться з НСНУ, а не поверне симпатії до нового «проекту Балоги».

Востаннє Президент спілкувався з однопартійцями у форматі політради півтора роки тому, коли внаслідок ротації голову цього органу — Романа Безсмертного — замінив Віктор Балога. Глава секретаріату Президента тоді розчистив майданчик для нового керівництва, ініціював зміни до статуту, відсторонив від керівництва «любих друзів», а на весняному з’їзді головою було обрано В’ячеслава Кириленка. Тодішнє засідання політради НСНУ теж називали «моментом істини».

Серед слабких місць партії Павло Жебрівський називає відсутність стійкої позиції у парламентській фракції та відсутність уваги до місцевих осередків. «Партійні осередки існують, але вони не задіяні в роботі, — каже нардеп у коментарі «УМ». — Вони не отримують інструкції від керівництва і, власне, займаються тільки тими проблемами, які вважають для себе необхідними».

Будь–які партійні проблеми так чи інакше впираються у її керівні органи та голову. Чи можна очікувати зміни лідерів після нинішнього засідання? «УМ» має дані, що на чолі партії таки залишать Кириленка, щоправда, йому в заступники поставлять Петра Порошенка — політика, якого колись довелося відсунути від керівних органів, аби «не шкодив іміджу» на дострокових виборах. Але в будь–якому випадку рішення щодо зміни керівництва ухвалює не політрада, а з’їзд. Дату партійного форуму визначить сьогодні політрада.

Павло Жебрівський, відповідаючи на питання про можливість переобрання першої ланки, каже: «Від початку проблемою НСНУ було те, що її не може очолити Віктор Ющенко. І тому обрання голови фактично перетворилося на призначення — спочатку голови ради партії, або голови партії». Жебрівський пропонує провести партійні «праймеріз»: визначити 10—15 кандидатів, через певний час вибрати трьох–п’ятьох найсильніших претендентів. «Нехай вони об’їдуть усі організації, викладуть програму — і тільки після того ми оберемо голову партії. Голову, який знатиме про партійні справи не через телебачення, а й із очей і вуст партійців. Голову, який відображатиме не тільки ті настрої, що витають на Печерських пагорбах», — сказав Жебрівський.

Є ще один нюанс. Це перспектива створення великої партії на базі блоку «НУНС». Команда Кириленка обіцяла оприлюднити на політраді проекти програмних документів майбутньої партії. А Роман Зварич висловив прогноз, що «нашоукраїнці» сьогодні запропонують дату об’єднавчого з’їзду. Якщо президентські сили вирішать творити таку мегапартію — почасти відпаде й проблема копирсання у внутрішніх проблемах НСНУ. Бо їй на зміну прийде щось сильніше «наше».