Тому що послідовний

28.02.2008

Учорашня поїздка лідера парламентської фракції «Партії регіонів» до Брюсселя висвітлюється у вітчизняних медіа чи не гучніше за візит Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, який завершився днем раніше. Певно, тому що Янукович цікавий і нам, і Брюсселю як український символ «антиНАТО». Російська агенція «Лєнта.ру» пише, що Генсек Альянсу Яап де Хооп Схеффер навіть змінив свій робочий графік, аби уникнути зустрічі з екс–главою українського уряду. Адже, як напередодні анонсував сам візитер, він хотів у Брюсселі переконати Схеффера зняти з порядку денного бухарестського саміту НАТО питання про приєднання України до Плану дій про членство в Альянсі.

Отже, побачення не відбулося, і Віктор Янукович подався на засідання Комітету парламентського співробітництва Україна—ЄС, виступати. Серед проблемних питань він відзначив візове. Спрощення візового режиму, на його думку, «поки що не дало відчутного результату для українських громадян». «А з приєднанням нових країн до Шенгенської угоди життя багатьох мешканців прикордонних регіонів перетворилося на справжнє пекло», — цитує очільника «регіоналів» «Українська правда».

Тим часом упродовж візиту Голови ВР до Брюсселя вдалося домовитися, що спеціальний Моніторинговий комітет Україна—ЄС, який наближатиме до реальності виконання угоди про спрощення візового режиму, запрацює у березні. Крім того, Яценюк запевнив, що «ми готуємо План дій «плюс» (тобто План дій Україна—ЄС. — Ред.), який має бути схвалений на засіданні Ради з питань співробітництва 11 березня». А ще спікер ВР акцентував на необхідності прискорити підготовчу роботу для того, щоб отримати від Єврокомісії 30 млн. євро на реалізацію угоди про реадмісію. «Минулого року Україна всім складом уряду, вибачте, проспала це питання. Я привіз тоді ці 30 мільйонів, але керівництво МВС так і не спромоглося освоїти ці кошти», — цитує Яценюка УНІАН.