Жести для ДАІ

20.02.2008
Жести для ДАІ

Колегія МВС: Арсеній Яценюк (ліворуч) скаржиться Президенту на спецпідрозділ «Кобра». (Фото Миколи Лазаренка.)

Розширена колегія МВС за участю Президента, що відбулася позавчора під вечір, знову стала «гарячим душем» для людей у міліцейських погонах. Віктор Ющенко не приховував розчарування роботою міліції й вимагав кардинального реформування роботи відомства. Керівник МВС Юрій Луценко реформи обіцяв і просив підтримки Президента щодо негайного розгляду у ВР низки законопроектів, без ухвалення яких неможливо змінити ситуацію на краще. Втім головним ньюсмейкером укотре стала ДАІ. Відкриваючи колегію МВС, Президент заявив, що вимагає залишити зал голову Держдепартаменту ДАІ Сергія Коломійця, керівника спецпідрозділу «Кобра» та його заступника, полковника Кожу, які мають написати в приймальні міністра заяви про відставку зі своїх посад.

 

Середній палець полковника Кожі

Кадрова вимога Президента пов’язана з показовим випадком, про який розповів присутній на колегії Голова ВР Арсеній Яценюк. Виявляється, минулої суботи спікер сів за кермо і поїхав у власних справах. Він не порушував ПДР, натомість просто перед його автівкою, «пересікаючи дорогу і створюючи аварійну ситуацію, з’явився джип». Водій джипа поводився як крутелик, адже навіть коли авто держохорони, що супроводжувало спікера, увімкнуло спецсигнали, той дорогу не уступив. «Я щиро думав, що він просто не бачив автомобіля, а потім цей джип здає вправо, опускає вікно, звідти водій витягує руку і показує середній палець — тобто видно, що людина дивиться американські фільми», — обурюється Арсеній Яценюк.

Джип, на вимогу УДО, таки зупинила «Кобра», але, коли наступного дня спікер поцікавився долею водія–нахаби, йому відповіли, що того відпустили, бо... він на донецьких номерах був та й документів не показав. Отакої! Голова ВР, що, за власним зізнанням, завжди зупиняється на червоне світло, був украй здивований. Відтак зателефонував керівникові ДАІ Коломійцю, який, у свою чергу, запевнив, що джип шукають. Паралельні пошуки власника джипа розпочав і Яценюк. Виявилося, що джип стояв на стоянці «Кобри» і належав заступнику керівника цього спецпідрозділу ДАІ полковнику Кожі! З’ясувалося, що цій особі, крім джипа вартістю 200 тисяч доларів, належать автомобілі «Тойота Лендкрузер», «Міцубісі» та «Порш». Очевидно, полковник ДАІ протирав штани у доволі «хлібному» кріслі.

«Вам не надано повноважень на таку поведінку. Вибачте, я не пересікаю осьову і зупиняюся на червоне світло. Поведінка, яку демонструє сьогодні провідний підрозділ ДАІ, принижує все суспільство. Оця «Кобра» переламала хребти своїм людям, заставила меншого за званням зробити фальсифікацію даних. Я не збираюся з цим миритись», — обурився Президент, який вважає, що елітну «Кобру» створювали не для того, щоб «туди прийшли жулики».

Віктор Ющенко ознайомився з особистою справою полковника Кожі й з’ясував, що той пов’язаний з багатьма незаконними діями. Тому для глави держави не зрозуміло, чому його не було звільнено раніше. Втім Юрій Луценко попросив Президента не звільняти голову Держдепартаменту ДАІ Сергія Коломійця, а обмежитись суворим стягненням за службову безвідповідальність. Мовляв, генерал Коломієць місяць займався покращенням безпеки руху на дорогах і має позитивні результати.

«Євнухи» Луценка, трамадол для Тимошенко

І дійсно, Президент погоджується, що на дорогах «за останні півтора місяця є зрушення, яким можна аплодувати» (зокрема щодо зниження смертності в ДТП), але роботу міліції щодо покращення безпеки руху в цілому вважає недостатньою. Бо не всі облуправління ДАІ ефективно працювали над покращенням безпеки руху, а системною проблемою ДАІ залишається вибірковий підхід до водіїв. Віктор Ющенко звернув увагу керівництва МВС на те, що вони мають щодня доводити, що правила дорожнього руху одні для всіх. При цьому застерігає заступників міністра від втручання в роботу Юрія Луценка. Бо міністр має сам здійснювати свою роботу, а не через помічників.

«Якщо заступникам немає чого робити, крім як розсилати вказівки від імені міністра, то я можу їх працевлаштувати на іншу роботу», — запевнив глава держави. Останнім, на думку Президента, необхідно «починати свою роботу з вулиць, демонструвати, що ви можете зупинити машини навіть з донецькими номерами, що у вас з’явилася сила, мораль і свідомість, що ви є дер­жавними службовцями, а не євнухами». При цьому Президент звернувся до міністра Луценка: «Юрію Віталійовичу, я сподіваюсь, що з твоїм приходом я побачу кадри, які будуть відстоювати національні інтереси, інтереси людей і не будуть соромитись жити, як усі люди. Я наполягаю, щоб МВС радикально змінило організацію своєї роботи».

З виступу Луценка виходить, що МВС хоче реформ, але без підтримки Банковою окремих законопроектів як першочергових та кращого фінансування не впорається аж ніяк. «Без нового законодавства нової міліції не буде!» — наголошує міністр внутрішніх справ і вперше зізнається, що статистиці, за якою кількість зареєстрованих злочинів щорічно зменшується, вірити не можна. Причина — в недоліках кримінально–процесуального законодавства, коли цілком законно більшість рішень зводиться до банальної відмови в порушенні кримінальної справи. «У деяких регіонах на сотню звернень громадян порушується 7—8 справ», — каже міністр.

Переважно це стосується крадіжок. Адже віднедавна мінімальний розмір грошового збитку для кримінальної кваліфікації як злочинного жорстко прив’язаний до мінімального розміру заробітної плати, який щорічно збільшується. Якщо протягом 2007 року міліція не мала права порушувати «кримінал» проти крадія, що поживився сумою, меншою за 600 гривень, то з 1 січня 2008 року ця сума дорівнює 772,5 грн. А це зарплатня більшості медиків, учителів, середня вартість мобілки врешті–решт. Що вже казати про крадіжки домашньої худоби, від яких потерпають на селі. Бо виходить, що крадіжка на 700 гривень збитків — уже не злочин. Тому Луценко й просить Президента внести на розгляд ВР як першочерговий законопроект, підготовлений Мін’юстом, згідно з яким зазначена мінімальна сума знижена до 170 гривень.

Відповідні законодавчі зміни МВС просить провести і щодо протидії економічній злочинності та корупції. Болючу проблему наркоманії МВС пропонує вирішувати за допомогою матеріального стимулювання відповідних підрозділів міліції. Викрили торговця наркотою, провели слідст­во й направили справу до суду — Феміда відраховує підрозділам боротьби з незаконним обігом наркотиків половину вартості конфіскованого майна і коштів, набутих злочинним шляхом. Крім того, керманич МВС ініціює введення окремої посади контролера, який стежитиме за закриттям розважальних закладів, де неодноразово були зафіксовані випадки розповсюдження та вживання наркотиків.

Пан Луценко також просить Президента вирішити на державному рівні питання скорочення випуску трамадолу. Віктор Ющенко запевнив, що звернеться до Прем’єра Юлії Тимошенко з тим, щоб «трамадольне питання» було розглянуто на засіданні уряду вже сьогодні — у середу.

P.S. Учора в Дніпропетровську Президент знову наполягав на необхідності кадрових змін у керівництві ДАІ та «Кобри». Втім, як стало відомо «УМ» з власних джерел, генерала Коломійця, швидше за все, не звільнять. За домовленістю з міністром Луценком, його лише відсторонять від посади на місяць — на час розслідування інциденту зі спікером.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>