БЮТ розродився «ДеБЮТом»

06.02.2008

Закарпатські БЮТівці запровадили літературну премію під оригінальною назвою «ДеБЮТ». Ідея відзначення молодих дебютантів визрівала в головах закарпатських письменників давно, але нікому було підставити під цю благородну справу міцне фінансове плече. І от БЮТ наважився, вловивши у назві премії щось таке рідне і сокровенне…

Премія для дебютантів ґрунтується на таких засадах: книжка або журнальна публікація повинна бути першою; розглядаються тільки твори українською мовою; публікація повинна мати резонанс. Переможцями «Дюбюту–2007» стали: у жанрі «поезія» — Андрій Любка за збірку «Вісім місяців шизофренії»; у прозі — Ірися Ликович за збірку новел «Перелітна» та Тарас Ващук за повість «Щоденники біженця», надруковану в альманасі «Джинсове покоління».

Вручення дипломів та грошових премій (2 500 гривень у кожній номінації) відбувалося у невимушеній джазовій атмосфері клубу «Бюргер». До того ж кожному з переможців спекли персональний торт. Такого легкого «літературного» вечора в Ужгороді ще не бачили. Публіка не розходилася ще довго по півночі.