«Рука Москви» у Раді?

25.01.2008

Народний рух України висловлює подив із того приводу, що в будинку парламентських комітетів було потайки відкрито церкву. 19 січня її освятив настоятель УПЦ Московського патріархату митрополит Володимир. «Це відбулося без відповідних рішень парламентських комітетів і керівництва Верховної Ради, — йдеться у заяві НРУ. — Переважна більшість народних депутатів довідалася про відкриття такого знакового закладу тільки з повідомлень ЗМІ».

Так званий СвятоВолоди­мирський храм облаштовано в одній із кімнат, де розташовані парламентські комітети. За повідомленням УПЦ МП, церква має всі традиційні елементи храму, стіни та стелю розписано іконописним стилем, тож тут може звершуватися повноцінне богослужіння. Ініціаторами облаштування церкви стали народні депутати Ігор Рибаков (фракція БЮТ) та Володимир Малишев (Партія регіонів).

Народний рух, «відстоюючи принципи християнської моралі, допускає, що у стінах парламенту має бути створена молитовна кімната», але відзначає, що це приміщення «не може мати будьякої конфесійної ознаки, оскільки у парламенті є представники різних конфесій». «Якщо йти за логікою ініціаторів відкриття храму, то в такому разі необхідно відкривати у Верховній Раді церкви всіх конфесій, в тому числі й «лєнкімнату» для комуністів», — відзначається у заяві.

НРУ вимагає від керівництва парламенту дати чітку відповідь на питання, хто став ініціатором відкриття культової споруди — ВР чи окремі депутати, а також поінформувати суспільство, в якому статусі перебуватиме цей заклад, і чи матиме він конфесійну приналежність.