Отримав по одній щоці, б’ють і по другій

24.01.2008
Отримав по одній щоці, б’ють і по другій

«Я — киянин, тому показово б’ю мера». (Фото УНІАН.)

Інформація про те, нібито прокуратура Печерського району порушила справу щодо міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який побив мера Черновецького, виявилася «качкою». Поки що ніхто такої справи не порушував. Сам Луценко заявив, що наразі не отримував ніяких сигналів із відповідних органів у зв’язку з п’ятничним інцидентом. «Я щойно повернувся з Польщі, де перебував із державним (насправді — офіційним. — Ред.) візитом, тому ще не був у міністерстві і жодних повісток не отримував», — сказав Луценко після вчорашнього засідання уряду.

Міністр внутрішніх справ досить каламбурно відзначив, що інцидент із Черновецьким є «проявом особистих стосунків двох персон, які (стосунки) не мають відношення до державних справ». «Я не піду у відставку і буду продовжувати свою діяльність міністра внутрішніх справ, при цьому маючи неприязні відносини з громадянином Черновецьким. Але це моя особиста справа», цитує Луценка «Українська правда».

Опозиціонери ж наполягають на відставці глави МВС. Учора на засіданні «тіньового» уряду у Верховній Раді Віктор Янукович заявив, що «ця подія на засіданні РНБО обурила суспільство. Наша оцінка поведінки міністра внутрішніх справ однозначна: людина, яка може допускати подібні дії і ствер­джує, що «закон — один для всіх», повинна нести політичну відповідальність». Янукович — тепер уже великий противник рукоприкладства в органах влади — каже, що вимагатиме від Прем’єра Тимошенко, аби та внесла до Верховної Ради подання на звільнення міністра–розбишаки.

Сама ж Юлія Тимошенко відреагувала на інцидент дуже стримано. «Я б не хотіла, щоб навколо цього питання створювалася надмірна політизація», — відзначила вона на брифінгу після засідання Кабміну. Тимошенко закликала дочекатися висновків компетентних структур. Утім експерти наперед прогнозують, що Юлія Володимирівна не зацікавлена в тому, аби підставляти голову міністра Луценка під гільйотину. В нинішній ситуації їй потрібен союзник у МВС, а ближчого й зручнішого міністра, ніж Луценко — керівник одного з гонорових крил «НУНС», Юля від Банкової не отримає.

Тим часом громадське об’єднання «Я — киянин» розпочало акцію з роздавання Черновецькому символічних ляпасів. Цей перформенс відбувається на противагу пікетам Блоку Черновецького, який вимагає відправити Луценка у відставку. «Кияни» ж встановили в центрі Києва стенд із символічним зображенням Черновецького та фігурою людини, котра дає меру ляпаса. Кожен може приміряти своє обличчя до композиції і отримати фото на згадку. Організацію «Я — киянин» очолює народний депутат із квоти «Народної самооборони» Кирило Куликов, дуже близький до Луценка.

Роман ЖАХІВ