Небоєздатна армія без патріотів?

18.01.2008

Уперше в робочій нараді у Міністерстві оборони позавчора надвечір брав участь не лише Верховний Головнокомандувач — Президент Віктор Ющенко, а й усе вище керівництво дер­жави — Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова. Ще б пак! Адже, на думку глави держави, нині ситуація у війську майже критична. Президента не влаштовують ані рівень боєздатності української армії, ані рівень патріотизму її солдатів. Як платник податків він не хоче, щоб його гроші витрачалися на армію, яка не може виконати бойові завдання.

«Роками українська армія фінансувалася за залишковим принципом, і замість намагань, які виставлялися як програма дій, реальним результатом була втрата боєздатності, а також не досягалися поставлені цілі — поступовий перехід на контрактний принцип комплектування, реалізація програми утилізації надлишкових боєприпасів», — вважає Віктор Ющенко. Саме тому глава держави стимулює структурні реформи у Збройних силах України. Адже, незважаючи на збільшення фінансування армії щороку на 30—35%, ситуація у ЗСУ кардинально не покращується. Гроші не будуть марними лише тоді, коли всі гілки влади спільно працюватимуть над вирішенням проблем ЗСУ та проведенням реформ у цій сфері, каже Ющенко. Ситуацію у Міноборони Верховний Головнокомандувач назвав сферою спільної відповідальності Президента, Прем’єра, Голови ВР тощо. Тобто сферою відповідальності «друзів і партнерів, які працюють в ім’я української оборони і незалежності». Першим кроком стала відверта розмова цих партнерів — без преси — щодо програми діяльності Міноборони на 2008 рік.

Президент розкритикував ситуацію із переходом на контрактну армію: «Якщо перехід на контракт відбуватиметься такими темпами, Україна не перейде на контрактну основу ще багато–багато років». Тим більше що, за даними Віктора Ющенка, кожний десятий контрактник змушений іти з армії через скорочення військових частин, кожний восьмий — через недотримання контракту, кожний п’ятнадцятий — за станом здоров’я.

Глава держави також вимагає прискорення темпів утилізації надлишкового озброєння та боєприпасів. На його думку, жодна країна в Європі не володіє такою кількістю надлишкового озброєння, від стрілецької зброї до ракетного палива. «Мені не зрозумілий парадокс: на охорону арсеналів і складів ми витрачаємо більше коштів, аніж на утилізацію», — обурюється Ющенко.

Особливу тривогу Президента викликає рівень патріотизму солдатів в окремих армійських підрозділах. «Якщо людина вдягла військову форму, але не розуміє, чому вона прийшла в українську армію, дай їй будь–яке озброєння — вона свого завдання не виконає. Вона повинна відчувати, що є унікальним носієм унікальної функції — забезпечення суверенітету України», — підкреслює Віктор Ющенко. І вимагає від командування ЗСУ проведення ґрунтовнішої патріотично–виховної роботи. Методи можуть бути різні — від фільмів до літератури. Варто лише почати знімати справжні українські фільми про національних героїв, які можуть стати прикладом для тисяч людей у погонах, вважає Президент...