Солдати, до бою!

05.01.2008
Солдати, до бою!

Якщо грип не минув за тиждень, це може свідчити про розвиток бактеріальних ускладнень. (Фото Укрінформ.)

Рівень захворюваності українців на грип та ГРВІ поки не досягнув тієї позначки, коли можна говорити про епідемію. Але така ситуація триватиме недовго. Як прогнозують українські медики, уже через декілька тижнів нас накриє грипозною хвилею. У поліклініках виростуть черги до ЛОР–лікаря, в аптеках спорожніють полиці з найпопулярнішими протизастудними ліками. Кого епідемія захопить у першу чергу? Як позбутися симптомів захворювання, не наживши при цьому ускладнень? Відповіді на ці й інші запитання «УМ» шукала у столичних медиків.

 

Хто захворіє на грип у першу чергу?

«Захворюваність українців на грип та ГРВІ традиційно підвищується у середині січня, — говорить заступник головного державного санітарного лікаря України Людмила Мухарська. — У школярів у цей час закінчуються канікули, дорослі після свят виходять на роботу, у студентів починаються заняття. Люди перебувають у великих колективах, у закритих приміщеннях. У таких умовах інфекція швидко передається від хворої людини значній кількості здорових».

Саме тому від вірусного нашестя в першу чергу страждають вихованці дитсадків, школярі та студенти. Вони приносять заразу додому, а далі зазвичай хворіють усі члени родини. Виняток становлять вакциновані родичі та особи з потужним імунітетом, до яких інфекція не може причепитися. Решті доводиться боротися з неприємними симптомати та вирішувати, як швидко, якісно і без ускладнень позбутися свого захворювання.

Водночас учені з Нью–Йорка (США) на чолі з доктором Пітером Пейлізом зазначають, що пік захворюваності на грип припадає на холодну пору року не через зміну напрямку атмосферних потоків, не через сезонне зниження імунітету і не внаслідок слабкої сонячної радіації. Дослідники з’ясували, що вірус грипу дуже полюбляє низькі температури і невелику вологість повітря. Як повідомляє інформагенція «АМІ–ТАСС», саме за таких умов вірус довше залишається живим та здатним до розмноження.

У дослідах на морських свинках доктор Пейліз переконався, що вірус грипу найкраще передається від хворої тварини до здорової при п’яти градусах тепла. Коли температура повітря підвищувалася, здатність інфекції до поширення зменшувалася, а при 30 градусах тепла вірус стає незаразним. При 20–відсотковій вологості інфекція поширювалася найшвидше, коли ж вологість перевищила 80 відсотків, грип уже не міг передаватися від однієї тварини до іншої.

Відповідно, у першу чергу заразу підчеплять ті люди, які багато часу проводять у прохолодних приміщеннях із сухим повітрям.

Як швидко людина може вилікуватися від грипу?

У народі кажуть, що нелікований грип минає за тиждень, а лікований — за сім днів. Але медики зауважують: це у випадку, якщо до вірусної інфекції не додалася вторинна, бактеріальна. В ідеалі вірус грипу чи якогось іншого збудника ГРЗ дає високу температуру тіла (до 39—40°С) упродовж 2—3 діб, поступово втрачає свою силу і зрештою гине під натиском «захисників» організму.

Утім, як повідомляє прес–служба МОЗ України, через два–три дні після початку захворювання гарячка може продовжуватися або виникнути вдруге (загалом тривати довше 5—7 діб). Це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень. Місцеве запалення відкриває дорогу бактеріям: стафілококу, стрептококу, пневмококу, синегнійній паличці, які спричиняють бронхіт, гострий гнійний отит (запалення середнього вуха), запалення приносових пазух (гайморит, фронтит, етмоїдит, пансинусит) тощо. Коли запальний процес поширюється на тканину легенів, виникає, мабуть, найважче ускладнення грипу — пневмонія. А це захворювання лікується, як мінімум, два тижні. Тому, як наголошують медики, треба зважати навіть на банальну застуду. І робити все, щоб уникнути ускладнень.

Чи треба «збивати» високу температуру?

Я не раз чула від свого терапевта, що саме позначка 38,0 на термометрі свідчить про початок активної боротьби організму з вірусними завойовниками. Тому й температуру до 38,0 знижувати не треба, нехай імунітет попрацює. Утім пораду слід розцінювати індивідуально. Якщо людина погано переносить навіть незначний жар, то їй варто випити засіб для зниження температури відразу. Якщо неприємних відчуттів не виникає, краще утриматися від медикаментозного удару. Звісно, це не стосується ситуації з температурою, вищою від 38 градусів.

Скільки треба пити рідини?

Навіть якщо хворого не мучить спрага, йому треба вживати рідину. Як зазначає головний дитячий інфекціоніст МОЗ України, доктор медичних наук, професор Сергій Крамарєв, при будь–якому інфекційному захворюванні у людині «підстрибує» температура, прискорюється дихання, активніше виділяється піт, а через велику втрату рідини у пацієнта може виникнути зневоднення організму. Тому чай та мінеральна вода без газу найкраще компенсують втрату вологи. Крім того, напої допомагають вимити з організму токсини, вироблені вірусами. Власне, через отруєння організму продуктами життєдіяльності вірусів людина відчуває слабкість, дратівливість і нудоту.

Загалом доза води, чаю або компоту, вжитого невеликими порціями протягом доби, може сягати від двох до п’яти літрів — хто скільки подужає випити. Але людям із захворюваннями нирок слід запитати у нефролога, скільки рідини їм можна випити, щоб не перевантажити пошкоджені «фільтри» організму.

При постільному режимі не треба вилазити з ліжка?

Лікарі радять хворим на грип дотримуватися постільного режиму. Чи значить це, що застудженій людині протягом усього лікарняного терміну треба дисципліновано залишатися в ліжку? Якраз навпаки. Як розповіли «УМ» у відділенні пульмонології Київської міської клінічної лікарні №3, під час тривалого лежання погіршується вентиляція легенів та бронхів, тож у цих органах дихання можуть початися застійні явища. У такому випадку інфекція може спуститися з носоглотки на бронхи і навіть легені, і людина замість очікуваного одужання отримає бронхіт або пневмонію. Щоб цього не сталося, треба активно вентилювати легені — пересуватися по квартирі, виконувати дихальні вправи, надувати повітряні кульки тощо.