Сім років відбудь — один відріж

05.01.2008
Сім років відбудь — один відріж

Роман Шпек.

Роман Шпек, який донедавна був головою місії України при Європейському Союзі, йде у банківський бізнес. Про це він заявив у інтерв’ю Українській службі Бі–Бі–Сі. У 1993–1995 роках вихідець із Прикарпаття Шпек очолював Міністерство економіки, в наступні два роки був першим віце–прем’єром, до 2000–го головував у Національному агентстві з питань розвитку та європейської інтеграції. Починаючи з 2000–го, тобто впродовж семи років, представляв Україну при Євросоюзі. Коли в минулому грудні — просто перед голосуванням за склад нового уряду — Президент Ющенко звільнив 53–річного Шпека з його посади в Брюсселі, багато хто припускав, що наступним місцем роботи Романа Васильовича буде керівний пост у Міністерстві закордонних справ. Але МЗС очолив інший — Володимир Огризко.

Тепер пан Шпек каже, що насправді він сам уже віддавна хотів піти з місії при ЄС. «Моя відставка, можливо, була для когось несподіваною, окрім мене, тому що рішення про подальше моє майбутнє визрівало досить давно. Це був відгук Президента на моє звернення [про відставку]. Це назріло десь рік тому, наприкінці 2006–го». Шпек каже, що ще тоді надумав повернутися в Україну й залишити державну службу.

Роман Шпек наголосив, що давно не має міністерських амбіцій, оскільки вже сповна реалізував себе на держслужбі. «Але я ніколи не випробовував себе у сфері підприємництва, приватного бізнесу, — зауважує Шпек і відтак додає: — Я йду у бізнес, банківський. Я отримав запрошення від одного комерційного банку, зареєстрованого в Україні». Це банк з іноземним капіталом, а Шпек працюватиме на посаді заступника президента банку і буде заступником голови наглядової ради.

До речі, дещо підказати батькові можуть Шпеки–молодші. Адже син Юрій працює у філії німецького банку в Лондоні, а дочка Наталка — в консалтинговій компанії.