«Відпускні» проблеми

05.01.2008
«Відпускні» проблеми

Німкеня Каті Вільгельм тікає від переслідувачок на останньому етапі естафети. (Фото Рейтер.)

Після третього етапу Кубка світу в словенській Поклюці українські «стріляючі лижники» отримали від тренерів кількаденну відпустку, яку провели в родинному колі. А вже 23 грудня зібралися на базі в Тисовці, аби продовжити підготовку до чемпіонату й етапів Кубка світу.

У Карпатах відбулися змагання на Кубок України, але мало хто з основного складу збірної України взяв у них участь. При цьому досвідчені гонщики зустріли гідний спротив з боку молоді. Так, у спринті Андрій Дериземля програв Олександру Колосу, а Оксана Яковлєва — Тетяні Рудь. Лілія Вайгіна–Єфремова лише фінішувала п’ятою. В індивідуальній гонці бронзова призерка Турина–2006 посіла непристойне для себе шосте місце. Перемогла тут сумчанка Оксана Мельникова, призерками стали Карасевич і Яковлєва. Реабілітуватися Єфремовій вдалося в масовому старті, де вона нарешті прийшла на фініш першою.

Для переможців гонок президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак встановив спеціальні грошові винагороди. З його ж рук посвідчення майстрів спорту міжнародного класу за вдалий виступ на літніх чемпіонатах Європи й світу отримали Олег Бережний, Людмила Писаренко та Світлана Крикончук. У ці ж дні у Тисовці урочисто провели в зв’язку із закінченням виступів у спорті срібну призерку Олімпіади 1998 року в Нагано — Олену Петрову.

Новий рік основний склад збірної України зустрів у німецькому Лангдорфі, де команда готувалася до двох наступних етапів Кубка світу. Перший з них, в Обергофі, почався 3 січня жіночою естафетою 4 по 6 км. На старт вийшло 12 команд, а фінішу дісталися лише 11 — китаянки зійшли з траси на третьому відрізку.

Після четвертого місця на попередньому етапі українки фігурували в прогнозах як претендентки на п’єдестал. Але, очевидно, відпустка не пішла нашим лідерам на користь. І якщо сестри–близнючки Віта й Валя Семеренко непогано виконали свою місію, то дві Оксани, Яковлєва й Хвостенко, замахнутися на щось вище від шостого місця шансів не мали. Яковлєва повільно бігла, Хвостенко не властиво довго для себе стріляла й використала аж три додаткових патрони при стрільбі стоячи. Також тричі перезаряджала гвинтівку й Вікторія, а от Валентина Семеренко на певний час навіть вивела українок на третє місце.

Переможницями ж домашнього етапу стали німкені. Хоча Хенкель, Хітцер і Вільгельм довелося докласти чимало зусиль, щоб виправити огріхи Денкінгер на першому відрізку (Сімона стартовий етап завершила аж дев’ятою). Росіянка Гусєва поступилася другою позицією прудкій француженці Байї.

 

ТАБЛО

Кубок світу. 4–й етап. Обергоф (Німеччина). Жінки. Естафета (4х6 км). 1. Німеччина — 1:13.41,1 (2 штрафних кола, 7 додаткових патронів). 2. Франція — +12,2 (0+7). 3. Росія — +26,0 (1+5)... 6. Україна — +2.37,0 (0+6)...

Жіночий естафетний залік. 1. Німеччина — 150 очок. 2. Росія — 135. 3. Франція — 129. 4. Україна — 106. 5. Норвегія — 102. 6. Білорусь — 87...

Жіночий залік Кубка націй. 1. Німеччина — 3417. 2. Росія — 3136. 3. Франція — 2929. 4. Норвегія — 2577. 5. Швеція — 2559. 6. Україна — 2417. 7. Польща — 2183...