Повернення Кобзаря

27.12.2007

У нашумілій на всю Україну скандальній історії зі знесенням пам’ятника Тарасові Шевченку в селищі Шевченка, що в обласному центрі, незабаром можна буде поставити крапку. Як ми вже повідомляли, ця робота знаменитого українського скульптора Івана Зноби, що простояла там з 1959 року, була зруйнована за ухвалою Самарської районної ради Дніпропетровська. При цьому пам’ятник навіть не зняли з обліку пам’яток історії та культури.

Отож після такого резонансу варто було сподіватися, що міська влада не посміє не виконати свою обіцянку — звести на місці зруйнованого пам’ятника новий. Але й тут ледь не розгорівся скандал. Громадські активісти дізналися, що художня рада має намір тишком–нишком проштовхнути безальтернативно проект одного з «милих серцю» дніпропетровських скульпторів. Знову зчинився неабиякий галас, осторонь якого столичний музей–майстерня династії скульпторів Зноби опинитися прост­о не міг. Зокрема, заступник директора цього закладу з науки Вероніка Дірова до Дніпропетровська мусила приїздити тричі, аби засвідчити право брати участь у конкурсі.

Саме ж обговорення запропонованих робіт, як і слід було очікувати, виявилося вельми бурхливим. Навіть присутніх журналістів виставили за двері. Проте за мінімальної переваги в один голос усе ж переміг онук Івана Зноби Микола Валентинович, який створить новий пам’ятник Тарасові Григоровичу, правда, дуже схожий на попередній. Але на відміну від свого залізобетонного попередника, тепер це буде гранітний пам’ятник. До того ж до встановлення скульптури буде благоустроєно навколишню територію.