Тюбаж для «чайників»

18.12.2007
Тюбаж для «чайників»

Люди зі збільшеним обхватом талії частіше страждають від застою жовчі. (Фото з сайту www.detfit.ru.)

До написання цього матеріалу мене спонукала випадково підслухана розмова трьох жінок пенсійного віку, які сиділи на одній зі столичних зупинок в очікуванні «пільгового» автобуса. Власне, бабусі так голосно обговорювали наболілу тему здоров’я і нездоров’я, що не почути їх було просто неможливо. Після традиційного конкурсу діагнозів (у кого хвороба страшніша й невиліковніша) й критикування медикаментів (дорогі й неефективні) бабці почали обмін «чудодійними» рецептами очищення й омолодження організму, вдало випробуваними мало не всіма «болящими» родичами. «Якщо лице жовте або в прищах, нудить від жирного і болить у правому боці, треба чистити печінку, — безапеляційно мовила одна з бабусь. — Уранці з’їсти три яєчні жовтки, змішані з цукром, лягти з грілкою на правому боці, а через годину піти в туалет. Усі шлаки виходять!»

Заінтригована інформацією, я вирішила з’ясувати, чи справді простий метод (який ще називають тюбажем, або «сліпим зондуванням) здатний творити дива. Утім, як розповіла «УМ» завідувач кафедри гастроентерології, дієтології, ендоскопії НМАПО імені П.Л. Шупика, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор Наталя Харченко, така процедура допоможе не кожній людині. Є пацієнти, які після самостійного проведення тюбажу опиняються... на операційному столі!

 

«Почистити свій організм — це розмова на рівні кухонних каструль»

— Наталю В’ячеславівно, що відбувається в організмі пацієнта під час «сліпого зондування»? Який результат має принести процедура?

— Під дією жовчогінних засобів відбувається енергійне скорочення жовчного міхура та виділення з нього жовчі — з мікробами (якщо є), піском, згустками. Відразу після зондування пацієнти помічають легкість у правому підребер’ї — це ліквідується застій жовчі. У декого може бурчати в животі — це очищується кишечник, оскільки жовч стимулює моторику цього органа травлення.

— Кому показане «сліпе зондування»? Чи можна його робити усім «без розбору»?

— Процедуру можна проводити лише людям, у яких є застій жовчі у жовчному міхурі. Найчастіше в них діагностується дискинезія жовчовивідних шляхів, або так званий лінивий жовчний міхур. Такі пацієнти скаржаться на важкість у правому підребер’ї, під час ультразвукового дослідження помітно, що в них збільшений жовчний міхур, іноді там фіксується замазка, пісок. До слова, застій жовчі дуже часто буває у людей із підвищеною масою тіла — у них жовчний міхур лежить на подушці з внутрішнього жиру, тож відтік рідини з міхура порушується. А от якщо у пацієнта діагностована дискинезія жовчовивідних шляхів за гіперкінетичним типом, зондування робити не можна. Коли орган і без того спазмований, додаткова стимуляція скорочення міхура спричинить не полегшання, а біль. Тому перш ніж проводити зондування в домашніх умовах, треба обов’язково порадитися з лікарем.

— Кому ще не можна робити тюбаж?

— Пацієнтам при загостренні будь–якого захворювання, чи то хронічного панкреатиту, чи то холециститу (запалення жовчного міхура), чи то астми. Якщо ж хронічне захворювання перебуватиме у стадії ремісії, процедура не зашкодить. Протипоказанням також є жовчокам’яна хвороба. У такому випадку, погнавши жовч, ми поженемо з міхура й камінці. Якщо камінь застрягне в протоці, це може призвести до «гострого живота», коли для порятунку людського життя буде необхідна невідкладна операція. Крім того, у пацієнтів із розтягнутим «лінивим» жовчним міхуром буває спазмований вихід із загальної жовчної протоки через сфінктер Одді. Якщо зробити тюбаж такій людині, її міхур скоротиться, а жовч не зможе вільно вийти у кишечник, тож у правому підребер’ї пацієнта з’явиться сильний біль.

— А якщо людина здорова, не має протипоказань, їй можна проводити тюбаж, аби почистити організм, покращити свій тонус?

— Почистити свій організм — це розмова на рівні кухонних каструль. Посуд можна чистити, аби блищав. А організм треба поважати, прислухатися до нього, регулярно якісно харчуватися, пити достатню кількість рідини, щоб розріджувати жовч. Якщо людина практично здорова, її нічого не турбує, то краще не втручатися у злагоджену роботу організму і не проводити жодних додаткових процедур. Найпотужнішим фізіологічним стимулом для скорочення жовчного міхура і виходу жовчі в кишечник є їжа. Тому людям обов’язково треба снідати вранці, щоб найгустіша нічна жовч не застоювалася, а виходила з міхура. Треба регулярно харчуватися, уникаючи тривалого голодування, і якщо в людини відсутні інші скарги, цього буде достатньо для ритмічного і регулярного скорочування жовчного міхура. Організм — унікальна система, яка сама себе очистить і сама себе відновить, якщо їй не заважати.

«Зондування магнезією протипоказане людям із хворим кишечником»

— Яку суміш найкраще використовувати для проведення тюбажу? Їх так багато існує: магнезія, сорбіт, ксиліт, рослинна олія, яєчні жовтки...

— Лікар має прописати те, що найбільше підходить конкретному пацієнтові. Треба пам’ятати, що магнезія прекрасно скорочує жовчний, але є дуже жорсткою речовиною для слизової оболонки кишечнику. У пацієнтів, які мають проблеми з кишечником, магнезія може викликати загострення хронічного захворювання. Тому таким людям краще використовувати ксиліт, сорбіт, жовтки тощо. А пацієнтам, у яких встановлено діагноз «хронічний панкреатит» (запалення підшлункової залози), не можна проводити зондування з олією — також викликає загострення захворювання.

— Коли краще проводити «сліпе зондування» — вранці відразу після пробудження або ж ввечері перед сном? Деякі лікарі вважають, що вечірня процедура дасть навіть кращий результат, тому що жовчний міхур найбільш активно працює від одинадцятої години вечора до першої ночі.

— Краще дотримуватися класичної методики — вранці натщесерце. Бо після вечері той подразник, який має спричинити скорочення жовчного міхура, змішається з їжею, тому ефект зондування буде значно слабшим.

 

ЯК ЦЕ РОБИТЬСЯ?

Для проведення «сліпого зондування» необхідно випити жовчогінну суміш (одну з перелічених) і лягти на теплу грілку на півтори години.

1. Дві склянки теплої мінеральної води, з якої заздалегідь випустили гази.

2. Дві столові ложки сорбіту розмішати у склянці теплої води.

3. Столову ложку масла какао розтопити на водяній бані.

4. Три яєчні жовтки розтерти з цукровою пудрою.

5. Півсклянки суміші оливкової чи іншої олії із грейпфрутовим чи лимонним соком у співвідношенні 1:1.

6. Розчинити дві десертні ложки меду в двох склянках теплої води. Випити одну склянку суміші, через 15 хвилин — другу.

 

ВАЖЛИВО

Хронічне запалення жовчного міхура (холецистит) часто супроводжується дискинезією — порушенням моторної функції самого міхура та жовчовивідних шляхів. Такий діагноз встановлюють людям, у яких процес виділення жовчі не збігається у часі з потребою в цій рідині. Або жовч потрібна, а її вихід із міхура уповільнюється, або жовч потрапляє в дванадцятипалу кишку, а жиру для розщеплення там немає.

Причини такого розладу можуть бути найрізноманітніші: порушення гормональної регуляції, хвороби печінки, шлунка й дванадцятипалої кишки, інфекції, глисти, алергія, педагогічні проблеми (батьки змушують дитину їсти через силу), порушення елементарних дієтичних норм (наприклад зловживання жирною їжею) тощо. Відповідно лікування мусить бути індивідуальним — зазвичай засоби, які лікар прописав одному пацієнту, не підходять трьом іншим людям із таким же діагнозом.

Загалом дискинезію поділяють на гіпомоторну й гіпер­моторну.

При дискинезії за гіпомоторним типом (коли жовчний міхур скорочується погано, в’яло), під час їжі з жовчного міхура відходить недостатньо рідини — менше, ніж потрібно для розщеплення отриманих жирів. У пацієнта може з’явитися важкість або тупий, нерізкий біль у правому підребер’ї. Болі можуть віддавати в праву половину грудної клітки, найчастіше в праву підлопаткову область, у праву руку, у праву половину шиї. Крім того, може бути нудота, неприємний гіркий присмак у роті, здуття живота, чергування запорів і поносів. Іноді пацієнти блюють зеленою рідиною — жовчю.

Небезпека гіпокінетичної дискинезії полягає в тому, що при застої порушуються процеси обміну речовин, метаболізму, а це сприяє випаданню солей холестерину в осад і формуванню жовчно–кам’яної хвороби.

Дискинезія за гіпермоторним типом (коли жовчний міхур скорочується надзвичайно активно) проявляється гострим больовим синдромом у правому підребер’ї. Людину нерідко нудить, але блювота буває рідко. Як правило, пацієнти, які страждають від дискинезії цього типу, не переносять жирного, смаженого й жовтків яєць.