НОВИНИ ПЛЮС

18.12.2007

Справа Рудьковського

Допит міністра транспорту Миколи Рудьковського у СБУ в п’ятницю тривав понад три години. Як повідомила журналістам речник Служби безпеки України Марина Остапенко, з чиновника взяли підписку про невиїзд. Остапенко також зазначила, що Рудьковський уникав вручення повістки на допит: «Слідчі тричі не могли її вручити. Одного разу він просто втік: слідчий чекав його у приймальні, Рудьковський сказав, що зараз вийде, а потім утік через чорний хід».

Главу Мінтрансу звинувачують у незаконному використанні державних коштів на суму 390 тис. грн. — він оплатив із грошей міністерства чартерний рейс приватного літака до Парижа й назад 9–12 червня цього року з приватною метою. Сам Микола Рудьковський в ефірі каналу «Інтер» заявив, що та поїздка була робочою і він виконував службові обов’язки.

Перспективи вступу до СОТ

Президент Віктор Ющенко вважає, що Україна може вступити до СОТ уже 20 грудня. «Я сподіваюся, що 20 грудня може бути тим днем, коли буде зафіксовано членство України у Світовій організації торгівлі», — зазначив він в інтерв’ю «5–му каналу».

Засідання Генеральної ради Світової організації торгівлі відбудеться в Женеві 19–20 грудня. Як раніше прогнозував уряд України, на цьому засіданні може бути ухвалено рішення про прийняття України до організації. Проте засідання робочої групи зі вступу України до СОТ, на якому має бути схвалено звіт по Україні для подальшого розгляду питання на Генраді, досі не відбулося.

«Плівки Мельниченка»

Колишній майор Державної служби охорони Микола Мельниченко погодився передати Генеральній прокуратурі записи, що стосуються кримінальної справи про загибель лідера Народного руху України В’ячеслава Чорновола. Як повідомив УНІАН адвокат Мельниченка Павло Сичов, учора його підзахисного допитали з цього приводу в Генпрокуратурі. Мельниченко дав згоду слідчому Ігорю Криніну передати записи, що стосуються справи В’ячеслава Чорновола, винятково на території Сполучених Штатів Америки в присутності представників Міністерства юстиції США.

На підтримку кандидата в міністри

Українська асоціація студентського самоврядування та студентські ради з багатьох регіонів України звернулися з відкритим листом до Президента Ющенка, фракцій блоків Юлії Тимошенко та «НУНС». «Організоване студентство країни в особі органів студентського самоврядування ВНЗ вкрай стурбоване гострою та почасти некоректною дискусією», яка точиться навколо кандидатури Василя Кременя на посаду міністра освіти. Критикуючи кампанію «окремих «груп впливу», спрямованих проти президентського висуванця, підписанти листа заявляють, що Кремень — «прогресивний фахівець та реформатор» — за час своєї праці на посаді міністра (до кінця 2004 року) виявив себе винятково позитивно, проводячи виважену збалансовану політику, що спиралася, зокрема, й на врахування інтересів різних вузів».

До ювілею Азарова

Першому віце–прем’єр–міністру, міністру фінансів Миколі Азарову присвоєно звання «Почесний громадянин Донецької області». Таким чином облрада вшанувала «регіонала» у зв’язку з 60–річчям, яке Азаров святкував учора.