Розставлені акценти

18.12.2007
Розставлені акценти

Попри значну перевагу киян, емоції у їхнього наставника Тома Махорича били через край. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

За законами детективного жанру, протистояння головних претендентів на «золото» в календарі української чоловічої суперліги припало на останній ігровий день першого кола. У суботу в столичному спорт­комплексі «Меридіан» зустрічалися наші представники в Кубку УЛЄБ — «Київ» і «Азовмаш». Про важливість поєдинку свідчив і візит на трибуни мільярдера Дмитра Фірташа, власника «вовків», у компанії десятків озброєних охоронців. Компанію газовому магнату склали депутати від БЮТ Томенко та від Партії регіонів — Льовочкін і Волков (один із керманичів «Києва»).

Господарі, які й «на Європі» крокують значно впевненіше, відчували гідний спротив маріупольців лише в першому таймі, поки у команди Сергія Заваліна ще були сили. Адже за гостей не могли зіграти через травми основні виконавці — українець Сергій Ліщук, голландець Ремон ван де Харе, шотландець Роберт Арчибальд. У підсумку це позначилося як на значному лідерстві «вовків» у підбираннях (38 проти 25), так і на підсумковій перевазі. Переломною стала третя чверть, яку команда словенця Томо Махорича виграла з рахунком 21:10, довівши відрив до 17 очок. Особливо постарався американський центровий Райан Стек, який, не зустрівши гідного опору під щитами, видав свій найкращий матч за «Київ».

Серед українців себе як слід проявив лише капітан «жовто–зелених» Ар­тур Дроз­дов — 13 очок. Його партнер по команді центровий В’ячеслав Кравцов набрав 4 пункти. У гостей на паркет виходив один наш співвітчизник — Ігор Локтіонов, який відзначився лише одним двоочковим кидком.

Дещо несподівано «бронзовим призером» першого кола стала львівська «Політехніка». Хоча, якщо взяти до уваги суттєве посилення колективу Валентина Вороніна в міжсезоння, дивуватися особливо нічому. Такі «монстри» вітчизняного баскетболу, як Зубрицький, Гуртовий, Анненков здатні посилити будь–який клуб суперліги. Минулої суботи під їхнім натиском не встояли «Черкаські мавпи», які зробили ставку на легіонерів і опустилися на шосту позицію.

Останнім у зоні «плей–оф» розташувався «Дніпро» — команда після непоганого старту програла вже шостий матч поспіль. А от сумчани, навпаки, — проваливши дебютну частину чемпіонату, поступово набрали ходу й повернули собі місце в першій п’ятірці. Саме снайпер «Сумихімпрома» й збірної України Ростислав Кривич лідирує в перегонах бомбардирів, набираючи в середньому 18 очок за гру.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українець Кирило Фесенко повернувся до основного складу «Юти джаз», зігравши минулого уїк–енду у двох поєдинках чемпіонату НБА. У матчі, програному «Портленду» — 91:99, Фес за 4 хв. 30 сек. на майданчику відзначився лише трьома підборами. А у виграній дуелі з «Сіетлом» (96:75) Кирило за 10 з половиною хвилин набрав два очки, зробив два підбирання й одну передачу, отримав два фоли й одного разу втратив м’яч.

 

ТАБЛО

Українська чоловіча суперліга. 11–й тур. «Одеса» — «Дніпро» — 99:90 2ОТ (Яковлєв (20) — Кобзистий (24)), «Київ» — «Азовмаш» — 87:76 (Стек (28), Фейсон (16) — Мещеряков (20), Ліаделіс (16)), «Хімік» — «Пульсар» — 85:71 (Чакич (18) — Дубнюк (21)), «Сумихімпром» — «Будівельник» — 98:69 (Коженець (22) — Стефанишин (14)), «Політехніка» — «Черкаські мавпи» — 91:75 (Улянко (16) — Ярутіс (21)), «Кривбас–баскет» — «Миколаїв» — 95:89 (Кондратовець (29) — Гладир (22)).

Турнірне становище: «Київ» — 22, «Азовмаш» — 20, «Політехніка» — 19, «Хімік» — 18, «Сумихімпром» — 17, «Черкаські мавпи», «Одеса» — 16, «Дніпро», «Миколаїв», «Будівельник» — 15, «Кривбас–баскет» — 13, «Пульсар» — 12.

* * *

Жінки. Вища ліга. 5–й тур. «Козачка» — «Дніпро» — 71:75, «Динамо–НПУ» — ТІМ–СКУФ — 81:102, «Олімп–НАЕК» — «Чайка» — 69:59.

Турнірне становище: «Дніпро» — 10, ТІМ–СКУФ — 9, «Козачка» — 8, «Олімп–НАЕК» — 7, «Чайка» — 6, «Динамо–НПУ» — 5.