«Компроміси були з обох боків»

30.11.2007
Вирішальною для створення «помаранчевої» коаліції стала зустріч Президента Віктора Ющенка з шістьма «непідписантами». Ці «нашоукраїнці» зайшли до кабінету позавчора о 18.35. А вже о восьмій голова секретаріату Президента Віктор Балога через пресслужбу Банкової поширив заяву про те, що свої підписи під коаліційною угодою зголосилися поставити всі семеро депутатів від «НУ»: Кріль, Петьовка, Єхануров, Тополов, Оніщук, Довгий, Плющ. Щодо останнього, то Іван Степанович на Банкову так і не прийшов, а свою згоду начебто погодився надати по телефону. Як з’ясувалося наступного дня, свій підпис він дозволив поставити за допомогою факсиміле, але надалі виявилося, що він узагалі не погоджується зі створенням «помаранчевої» коаліції.
Щодо ролі Балоги в процесі творення коаліції, то багато хто в «НУНС» вважає її деструктивною, і вчора вранці рухівець Борис Тарасюк запропонував фракції звернутися до Президента з вимогою щодо звільнення з посади голови СП.
А про те, що саме говорив позавчора ввечері Віктор Ющенко «непідписантам», «Україні молодій» розповіли двоє з них.

Юрій Єхануров:

— Я підписав коаліційну угоду із зауваженнями. Зрештою, я від самого початку сказав: я буду підписувати угоду. Але як відповідальна людина я дуже занепокоєний тим, що це дуже кострубатий текст, і його треба, поперше, довести до досконалості. А подруге — зняти популістські обіцянки. На жаль, як завжди, мав бути компроміс. Думаю, коли ми почнемо працювати над проектом урядової програми, яку надішле вже майбутній уряд, там будуть тексти вивірені, погоджені й якісні. Хто пішов на компроміс? Ну так, і я теж, але ж деякі питання все­таки були зняті! Я маю на увазі питання військового призову (нагадаємо, Блок Тимошенко вимагав, аби скасування обов’язкового призову і перехід на професійну армію відбулися вже з 1 січня 2008 року, тоді як частина «НУНС» наполягала на тому, що це нереально. — Ред.). І трішки пообіцяли полегшити формулювання, яке пов’язане з поверненням заощаджень, адже виконання цього пункту означало б гіперінфляцію! Тому я дуже радий, що компроміси були з обох сторін.

Ну і, звісно, ми повинні розуміти, що є вищі цінності, ніж думка навіть групи окремих депутатів. Перед виборами ми заявляли про те, що утворимо коаліцію, а за такі заяви треба відповідати! Інша річ, що популізм в Україні набув небезпечних параметрів. Я з цього приводу написав статтю, і якщо якесь видання наважиться її опублікувати, то прочитаєте. Бо нам латиноамериканський варіант не підходить.

 А що вам учора сказав Президент?

— Це секрет. Великий! (сміється).

Микола Оніщук:

— Учора Президент попросив нас, щоб, попри всі зауваження, незгоди, які були у нас щодо коаліційної угоди, ми віддали перевагу факту необхідності створення коаліції демократичних сил. Оскільки саме таким був результат волевиявлення громадян України. Це аванс, який був виданий Президентом під необхідність збереження цивілізаційної перспективи України. Щоб був збережений шанс на продовження демократичного процесу. Президент переконав, попросив народних депутатів («непідписантів») піднятися вище власних незгод, навіть якщо йдеться про надто популістські обіцянки наших союзників.