Новосілля Ленінів

24.11.2007

Коли Леніна переставили на інше місце у Недригайлові, деякими ЗМІ пройшла інформація, нібито його не стало зовсім. Та, відповідно до старої радянської пісні, він таки живий, — лише переселений.

Пам’ятник вождю височів у самому центрі містечка. Тепер він мешкає на вулиці Шевченка і став недалеким сусідом меморіалу загиблим у роки Великої Вітчизняної війни. І не околиця, але вже й не на самій видноті.

Рішення про перенесення пам’ятника було ще торік прийняте сесією селищної ради. А ініціатором таких дій виступила Українська православна церква Київського патріархату.

У серпні цього року Міністерство культури та туризму України дало позитивний експертний висновок щодо перенесення пам’ятника. Тим часом у селищі підготували нове місце для Леніна, куди він і переселився нині, звільнивши місце для реконструкції центральної площі Недригайлова.

Поки вляглися пристрасті щодо цієї події, як грянула звістка, що невідомі темної листопадової ночі знесли й безслідно десь поділи пам’ятник вождю пролетаріату у Вільшаній цього ж району. Втім сільський голова Іван Журба заспокоює: ніяких протиправних дій не сталося. «Рішення про демонтаж пам’ятника було прийняте сесією Вільшанської сільської ради 27 грудня 2005 року, ще за мого попередника. Новообрана рада це рішення переглянула й залишила в силі».

Вільшанський Ленін стояв у селі сорок років. І, як роз’яснює обласне управління культури і туризму, навіть не підлягав державній реєстрації, бо був виготовлений із недовговічного матеріалу — бетону та цегли. А що прибрали його вночі, то це пояснюють цілком логічно: стояв Ілліч біля автостанції, обабіч траси Суми—Київ. Тож денні роботи могли б шкодити руху транспорту. Цього Ілліча перенести не планували, та й не змогли б: під час демонтажу він зруйнувався безповоротно.

На його місці, каже Іван Журба, депутати планують поставити пам’ятник жертвам Голодомору. Проект комплексу вже готовий. «Це має бути один великий хрест і п’ять маленьких у композиції з камінням, що символізуватиме надгробки», — розповідає сільський голова. І обіцяє: якщо буде хороша погода, встановлять пам’ятник ще цього місяця.