Остання підлість — перший демарш

24.11.2007
Остання підлість — перший демарш

«Помаранчеві» знову прийшли в парламент після чотиримісячної перерви. (Рейтер.)

Учорашнє засідання Верховної Ради закінчилося скандалом. Член тимчасової президії Раїса Богатирьова, представниця Партії регіонів і тимчасова головуюча, закрила засідання словами про те, що наступного разу парламентарії мають зібратися лише в четвер, 29 листопада.
«Наша Україна» і Блок Тимошенко обурені, адже вони мали намір оголосити про ствоерння демократичної коаліції уже в п’ятницю або вівторок і, відповідно, вже у вівторок провести голосування щодо обрання Голови Верховної Ради. «Помаранчеві» звинувачують «регіоналів» у тому, що висновок про дату наступного сесійного засідання не було проведено через тимчасову президію, і це провокація, пов’язана з намаганням «януковичів» затягнути час і розвалити єдність БЮТ та «Нашої України» (так само, як це було у минулому парламенті). Олександр Турчинов від БЮТ навіть заявив, що «помаранчеві» все одно прийдуть до ВР у вівторок, навіть якщо там не буде «меншовиків».
У свою чергу представник Партії регіонів Тарас Чорновіл дещо невпевнено говорить про те, нібито тимчасова президія голосувала за перенесення на четвер, а сам парламент не повинен ухвалювати рішень з приводу таких дат. Справжньою причиною зволікання Чорновіл називає те, що у «помаранчевих» немає всіх підписів під коаліційною угодою.
Учора надвечір, у процесі підписання «нашоукраїнцями» коаліційної угоди, стало відомо, що восьмеро депутатів не поставили підписи, серед них — Єхануров, Довгий, Кріль, Петьовка, Плющ, Палиця, Оніщук, Тополов. Але, за перевіреними даними «УМ», від Віктора Ющенка надійшла чітка вказівка: щоб до шостої години всі автографи стояли. «Непідписанти» ж виправдовувалися тим, що хотіли звернути увагу на потребу внесення поправок до угоди з БЮТ. Одразу після цього було домовлено про правку щодо термінів переходу до професійної армії.

Герасимов «благословив» удруге

Власне, відкриттів VI скликання учора «під куполом» було аж два. Спочатку — урочисте засідання (хор Вірьовки заспівав на балконі «Боже великий, єдиний»), потім — власне перша сесія («Ще не вмерла...»). Обидва рази на трибуну виходив найстарший депутат — 86річний комуніст Іван Герасимов, і обидва засідання відкривав уже колишній спікер Олександр Мороз. Щодо російськомовного генерала Герасимова, то вперше він «благословляв» український парламент зачитуванням українського тексту присяги і в V скликанні також.

Після ранкових формальностей новообрані парламентарії впродовж двох годин підписували текст присяги й отримували депутатські посвідчення. Всупереч прогнозам, присягнули всі 450 депутатів, тобто парламент, обраний на дострокових виборах, — цілком легітимний.

Строкатість кулуарів та буфету доповнювали Вірьовчині хористи, вбрані у шаровари, плахти та решту необхідних елементів народного костюму. Із третього поверху долинали звуки їхньої репетиції — Герой України Анатолій Авдієвський, керівник хору, давав «майстер­клас» диригування.

Януковича провели з оваціями

До тимчасової президії увійшли члени робочої групи з підготовки дебютного засідання — Раїса Богатирьова (ПР), Олександр Турчинов (БЮТ), Роман Зварич («НУНС»), Адам Мартинюк (КПУ), Ігор Шаров (БЛ). «За» такий склад проголосували 419 депутатів. Також обрали лічильну комісію — в ній голоси між «помаранчевими» і «непомаранчевими» розділені 10 на 10.

23 листопада, 12 год. 13 хв. — це точний час, коли Віктор Янукович вдруге в історії України втратив посаду Прем’єр­міністра. Звісно, він поки що залишатиметься керівником Кабміну у статусі виконувача обов’язків, але вчора, як того й вимагає Конституція, головний «регіонал» зійшов на трибуну й оголосив про складення урядових повноважень.

Після короткої паузи фракції БЮТ і «НУНС» вибухнули насмішкуватими оплесками. Але пані Богатирьова, головуюча, через кілька секунд парирувала: це, мовляв, знак подяки нашому уряду за плідну успішну роботу. Відтак аплодували вже фракції ПР і КПУ, навіть підвелися на ноги.

«Це голос із труни»

А далі стався перший скандал VI скликання. Виступав Олександр Мороз. Колишній Голова ВР вирішив сповна використати нагоду грюкнути дверима — а, можливо, й попрощатися з великою політикою — й у своєму виступі (чи не останньому з трибуни парламенту?) заявив: Україна може стати демократичною державою тільки після відсторонення Віктора Ющенка від влади. Лідер Соцпартії вкотре назвав позачергові вибори «авантюрою, за яку Президент має нести відповідальність». «Зусиллями, найперше, Віктора Ющенка, українська політика вперше в історії опинилася поза рамками правового поля... Це справжня зрада інтересів українського народу», — сказав Мороз, який минулого року кинув демократичну коаліцію, а тепер от — із тріском програв вибори.

Дослухаючись до образливих слів Мороза, депутати з «НУНС» і БЮТ спочатку посміялися, потім — загули, далі — вийшли із залу й повернулися тільки після закінчення виступу колишнього спікера. Певно, про сподівання Олександра Олександровича на те, що «неконституційна авторитарна модель буде замінена справді парламентською республікою європейського типу, і буде завершена реформа системи влади».

«Це голос із труни. Ми не хочемо його слухати», — так відгукнувся про виступ Мороза БЮТівець Андрій Шкіль.

Щодо Президента, то вчора у ВР чекали і його самого, і його звернення до парламенту. Не було ні одного, ні іншого. Відклали нібито на наступний тиждень.

Комітети і фракції

Ставши до роботи, Верховна Рада ухвалила за основу проект постанови про кількість та відання профільних парламентських комітетів. Фактично, чинним залишився розподіл, сформований півтора року тому. У звичайних комітетах може бути від 9 до 20 членів, у «хлібних» (як­то з питань бюджету та фінансів і банківської діяльності — до 30).

Також у парламенті постали п’ять фракцій. Уповноваженими від фракції Партії регіонів є Богатирьова, Кисельов, Чечетов, Колесников, Єфремов та Сергій Клюєв, (голову «регіонали» досі не обрали — певно, тримають цей пост для Януковича).

Фракцію БЮТ очолила Юлія Тимошенко, її першим заступником став Олександр Турчинов, заступниками обрано Абдуліна, Білоруса, Він­ського, Губського, Немирю, Федорчука, Томенка, Корнійчука та Пинзеника.

Фракцію «НУНС» очолив В’ячеслав Ки­риленко, його заступники — Зварич, Тарасюк, Князевич, Стецьків.

Комуністів очолив незмінний Петро Си­моненко, заступатимуть його Мартинюк і Цибенко.

Лідером фракції Блоку Литвина обрано самого Володимира Литвина, його заступником став Шаров.