«Кралечка» — велика сила

02.11.2007
«Кралечка» — велика сила

Це зараз її ім’я — синонім не лише «Кралечки», а й узагалі красуні. У свої 40 років (а ювілей вона відзначила 29 жовтня) Джулія Робертс, навіть відійшовши на деякий час від активної кінокар’єри, посідає провідні місця в рейтингах найпрекрасніших і найсексуальніших жінок світу. А колись неоковирне цибате дівча з «конячими» зубами могло хіба що мріяти про Голлівуд, де панували фігуристі блондинки з ідеальними рисами обличчя...

 

Богемне дитинство «втонуло» в алкоголі

Звісно, у Джулії на «фабриці мрій» був такий–сякий «блат» — її брат Ерік на той час уже був відомий для режисерів і популярний для публіки. Однак ситуація ускладнювалася тим, що вони з Еріком не надто часто спілкувалися. Річ у тім, що після розлучення батьків Ерік разом із їхнім татом Уолтером переїхав до Атланти. Джулія із мамою Бетті–Лу й сестрою Лайзою залишилися у рідному містечку Смірна (штат Джорджія). Відтоді про щасливе дитинство дівчатка могли забути — їхня мати дуже багато пила, через що, власне, й розлучилася з чоловіком. А колись ця красива пара акторів–невдах була центром місцевої богеми, і трійко малих Робертсів виховувалися поміж людей, закоханих у мистецтво...

Остаточно казка для малої Джулії закінчилася через п’ять років, коли з Атланти прийшло повідомлення про те, що батько помер від раку легень. «Мені ніхто навіть не казав, що батько хворий, а мама ще й переконувала: ось–ось вони з Еріком приїдуть по нас і заберуть до свого нового розкішного будинку», — згадувала потім актриса. Приїхавши на похорон, Джулія виявила, що насправді увесь цей час Уолтер із сином знімали крихітну кімнатку під самим дахом...

Від морозива до успіху

Закінчивши школу, Джул вступила на журналістський факультет університету в Атланті, але довго там не протрималася. Вона марила кіно, і успіхи Еріка, який на той час уже переїхав до Нью–Йорка й активно знімався у відомих режисерів, надихнули її податися до брата. Той справді хотів допомогти, але вдалося це не одразу. Спершу Джулії довелося попрацювати продавцем морозива у знаменитій мережі «Баскін–Роббінс». До речі, від ванільного морозива цієї марки Робертс і досі втрачає голову.

Зрештою Ерік таки влаштував сестру в кіно. Цікаво, що після того, як Джулія стала мегазіркою, а кар’єра її брата покотилася донизу, вони розсварилися й тепер узагалі не спілкуються...

Першою стрічкою в кар’єрі майбутньої «оскароносиці» став вестерн «Кров червоного кольору» режисера Пітера Мастерсона. Роль, щоправда, була невеликою, а фільм певний час пролежав «на полиці», але мідноволосу довгоногу дівчину з усмішкою від вуха до вуха помітили. Режисери саме підшукували новий типаж «дівчини з вулиці», яку прийняли б за «свою» прості жінки і якій би симпатизували не лише прості чоловіки. Джулія підходила під ці вимоги якнайкраще.

Так хотілося сімейного щастя...

Дивно, що справжня слава прийшла до Робертс лише після «Кралечки». Адже перед тим у її доробку була чудова стрічка «Сталеві магнолії», де Джул у компанії прекрасних актрис талановито зіграла дівчину, хвору на діабет. Та й згодом у неї теж були якісні психологічні ролі. «Померти молодим», «У ліжку з ворогом», «Мачуха» — всі ці фільми доводять, що Робертс таки варта звання найдорожчої актриси, яке вона «здобувала» двічі протягом своєї кар’єри, б’ючи всі можливі гонорарні рекорди.

Однак нічого не поробиш — навіть отримавши у 2001 році «Оскара» за нудну й безбарвну роль екологічної активістки Ерін Брокович, для переважної частини кіноглядачів вона й досі залишається насамперед «Кралечкою». У цій ролі Джул підкорила серця незліченної кількості чоловіків, окрім одного — Річарда Гіра. Робертс ніколи про це не говорить, та очевидці підтверджують: її закоханості в партнера по фільму не помічав хіба сліпоглухонімий. Іронія долі: Гір залишався до 23–річної звабливиці цілком байдужим. «Вибач, Джул — ти чудова, але я одружений і в нас нічого не вийде», — нібито сказав їй Річард на вечірці з нагоди завершення зйомок, де Робертс буквально почепилася йому на шию.

Це був неабиякий удар по самолюбству. Зірка спробувала відновити самоповагу, закрутивши пристрасний роман із Кіфером Сазерлендом. Заради Джул актор покинув дружину і двох дітей, але Робертс, геть як в одному зі своїх фільмів, втекла просто з–під вінця. Щоправда, в неї були на те причини: за кілька днів до вінчання Сазерленда застукали у дуже інтимній ситуації з якоюсь танцівницею.

А невдовзі після цієї історії Джулія вискочила заміж. Дивний це був шлюб: перша красуня Голлівуду — і чоловік, якого називали найстрашнішим на всьому американському континенті. Зате у співака Лайла Ловетта було велике добре серце. Їм було дуже добре разом, але... тільки як найкращим друзям. Саме з цієї причини через два роки подружжя розлучилося, так і залишившись друзями нерозлийвода.

Потім іще був чотирирічний роман із Бенджаменом Браттом, який після розриву в усіх інтерв’ю розповідав, що не розуміє, чому від Джул усі в такому захваті. Удома вона, мовляв, ніяка не красуня, а ходить у розтягнутих «спортивках» і не змиває з раковини плями зубної пасти.

...Що довелося «купити» собі чоловіка

Але, незважаючи на ці та інші невдалі романи, своє 40–річчя Джулія Робертс зустрічає щасливою в сімейному житті. Хоча за кінооператора Денні Модера, який закохався у неї по вуха не як у зірку, а як у жінку, довелося поборотися. Денні був одружений, і дружина Віра, яку до зустрічі із Джул він носив на руках, довго не хотіла давати розлучення. Зрештою Робертс банально купила собі чоловіка, заплативши колишній місіс Модер кількасот тисяч доларів...

Вони одружилися на День незалежності США, 4 липня 2002 року. Тепер у подружжя Робертс–Модер троє дітей: двійнята Хейзл Патришія та Фіннеус Уолтер і чотиримісячний син Генрі Деніел. Ніхто не вірив, що Денні і Джулія — простий кінооператор і суперзірка — проживуть разом більше року. Однак хай там що буде далі, а їхній шлюб триває вже понад п’ять років, і принаймні поки йому нічого не загрожує. Джулія й досі ходить удома в розтягнутих спортивних штанях (папараці не сплять), але Денні навіть не думає про те, що такі дрібниці здатні зруйнувати сім’ю. На те воно й справжнє кохання, щоб незалежно від зовнішньої «обгортки» завжди бачити в дружині красуню.

 

ПРЯМА МОВА
«Я — щаслива. І в цьому секрет моєї молодості»

— Джуліє, як вам вдається так чудово виглядати? Просто як дівчинка — нізащо не даси 40 років...

— Зовнішний вигляд жінки — це насамперед відображення її внутрішнього самовідчуття. У мене є все, про що я мріяла, я відбулася як жінка і як особистість. Я — щаслива. Ось і весь «секрет».

— Але з віком до жінки приходить щонайменше мудрість. Ви почуваєтеся мудрішою, ніж у молодості?

— Я вийшла заміж за мудрого чоловіка, тому стаю все мудрішою й мудрішою.

— Після народження двійнят ви запевняли, що кидаєте кіно. Потім повернулися — «тимчасово», щоб знову нібито завершити кар’єру. Тоді народився Генрі Деніел, ви вкотре заявили, що на широкий екран більше не повернетеся. Але тепер ось таки знову повертаєтеся. Не складно поєднувати материнство з роботою?

— Колись Кетрін Хепберн сказала, що це неможливо. Але відтоді багато що змінилось. І жінки змінилися...

А бути матір’ю — це, як виявилося, чудово. Я просто люблю своїх дітей — вони щирі, нам добре разом. Колись я навіть не підозрювала, що можна любити дітей так само сильно, як друзів. Відтоді, як у мене з’явилися діти, я стала значно чуйнішою.

— Але постійні роз’їзди, нерозривно пов’язані з кіноакторською кар’єрою, навряд чи зміцнюють шлюб. Чоловік не ремствує, що ви знову його «кидатимете» напризволяще, та ще й із трьома дітьми?

— Ну ви перебільшуєте — я не збираюся зніматися часто й багато. Та якщо вже на те пішло, Денні дуже добре мене розуміє, адже він — професійний кінооператор, тому добре знає всю цю «кухню». У нас із ним узагалі дуже багато спільних інтересів.

— Ви говорите про нього з такою ніжністю. Але чомусь робите це — розповідаєте про свого чоловіка — дуже рідко.

— Річ у тім, що Денні не любить, коли про нього пишуть у пресі або говорять по телебаченню. Тому з поваги до нього в інтерв’ю я намагаюся не розповідати про наші стосунки. Пощастило тільки Опрі Уїнфрі, яка зуміла мене розговорити. Але ця кого хоч розговорить! Повірте, я надзвичайно люблю свого чоловіка. І могла б розповідати про нього годинами.

— О так, Опра вміє викликати гостей на відверту розмову. Свого часу саме в її студії ви з Джорджем Клуні влаштували неабияку виставу, інтерв’юючи одне одного на вельми відверті теми...

— Ну з Джорджем ми взагалі дуже близькі друзі, тому це було нескладно. Я залюбки його підтримую і знімаюся не лише у великих, а й у дрібних його проектах. Джордж класний, і зйомки з ним завжди дуже веселі й цікаві. Люблю наші спільні фільми.

— Ви любите переглядати фільми з власною участю?

— Ви що, думаєте, у мене лежить стос відеокасет чи дисків із усіма моїми стрічками? Смішно було б. Звісно, якщо, перемикаючи канали телевізора, я натрапляю на «Кралечку» чи якийсь інший з моїх фільмів, то зупиняюся на кілька хвилин саме на цій програмі. Але потім усе одно перемикаю. Не настільки я самозакохана, щоб постійно собою милуватися.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>