Не приїдуть і не видеруться

25.10.2007

За акт вандалізму на Говерлі — паплюження національних символів України — громадян Росії, лідерів «Євразійського союзу молоді» Олександра Дугіна та Павла Заріфулліна СБУ оголосила персонами нон–грата. Більше того, Служба безпеки звернулася до ФСБ Росії з проханням посприяти видачі цих осіб — для притягнення до відповідальності. Про це повідомила речниця СБУ Марина Остапенко.

СБУ продовжує допомагати прикарпатській міліції у розслідуванні ганебного інциденту на Говерлі, хоч ця справа і не входить до компетенції СБУ. Втім на питання, чому УМВС Івано–Франківської області порушило проти вандалів кримінальну справу за статтею «хуліганство», попри те, що в Кримінальному кодексі існує стаття про паплюження державних символів, пані Остапенко не змогла відповісти. Не біда — в процесі слідства справу цілком можна перекваліфікувати.

Нагадаємо, що Дугіна, ватажка ЄСМ, у 2006 році вже оголошували персоною нон–грата в Україні. А от із його товаришем — керівником молодіжного крила «євразійців» Павлом Заріфуліним — це сталося вперше. Є в цій повчальній історії ще одне «вперше» — адже це перший випадок оголошення громадян, в’їзд яких в Україну небажаний, із червня нинішнього року, коли президенти України та Росії домовилися взаємно анулювати такі списки. СБУ наголошує: практику оголошення персон нон–грата не скасували, а призупинили.