«Мій кожен день присвячений тому, щоб штовхати БЮТ і «НУНС»

25.10.2007

Робота новообраного парламенту має розпочатися вже у першій декаді листопада. Такий прогноз зробив позавчора Віктор Ющенко, перебуваючи з візитом у Харкові. Глава держави поінформував, що офіційно доручив керівникам БЮТ та «НУНС» сформувати демократичну коаліцію і тепер наполягає на тому, аби цей процес ішов більш динамічними темпами. «Мій кожен день присвячений тому, щоб якомога ефективніше штовхати українські демократичні політичні сили проводити діалог, розуміючи, що дуже часто він не є простим», — каже Ющенко.

За словами Президента, парламентська більшість зобов’язана взяти на себе політичну відповідальність за налагодження стабільної роботи Верховної Ради. А досягти цього неможливо без налагодження тісного співробітництва з парламентською меншістю. Перевага в три голоси, за словами Віктора Ющенка, — «унікальна обставина для того, щоб ми вийшли з цих політичних переговорів в іншій якості». Йдеться про надання опозиції не лише права ухвалювати порядок денний парламентських засідань, а й «брати найактивнішу участь у формуванні українських державних рішень».

З огляду на те, що у Харкові Президент перебував на засіданні координаційної ради з питань підготовки до роковин Голодомору, Ющенко сказав, що одним із перших законопроектів, які розгляне Верховна Рада VI скликання, має стати його пропозиція про встановлення кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору і Голокосту.

 

ДО РЕЧІ

За даними «УМ», зараз на Банковій розглядається питання про можливе призначення від «Нашої України» на посаду спікера нового парламенту не В’ячеслава Кириленка, як наразі постановила політрада «НУНС», а Івана Плюща. Йдеться про те, що нинішній секретар Ради нацбезпеки був би сильнішим «напарником» для Прем’єрки Тимошенко, більш наполегливим у відстоюванні позицій, відмінних від БЮТівських, і кращим «мостом» для зв’язку з опозицією у вигляді Партії регіонів. Можливо, саме такий крок назустрі «регіоналам» має на увазі Ющенко, коли говорить про «налагодження тіснішого співробітництва з меншістю».

А тим часом Блок Тимошенко вустами Миколи Томенка заявив, що «на сьогодні немає жодної підстави для перегляду положень коаліційної угоди між Блоком Юлії Тимошенко і блоком «Наша Україна — Народна самооборона». За його словами, «переглядати угоду, яку ратифіковано після серйозної дискусії і підписано на кожній сторінці, — це буде нешанобливо стосовно наших виборців і наших партій». Заступник лідера БЮТ висловив сподівання, що поки лідером «Нашої України» залишається Кириленко, не буде потреби переглядати угоду. Дискусію можна проводити, але з питання механізмів реалізації угоди — «скажімо, яким чином профінансувати ту чи іншу програму».