Порада «губернаторів»

25.10.2007

Недавня прем’єрська критика на адресу Вінниччини, яка нібито недостатньо готова до опалювального сезону, викликала спротив керівництва області. З цього приводу голова облдержадміністрації Олександр Домбровський навіть виступив із відкритою заявою, у якій не погодився з урядовою оцінкою стану справ у регіоні, оскільки більшість районів стовідсотково готові до холодного періоду, а кілька існуючих больових точок будуть ліквідовані до кінця місяця. Та й затримки, якщо вже на те пішло, були породжені громіздкими тендерними процедурами, затвердженими якраз у Києві.

У непоінформованості Кабміну про становище на місцях Домбровський вбачає не просто чийсь недогляд, а відсутність належного зворотного зв’язку. Крім того, в суспільстві відсутня дискусія щодо того, як правильно побудувати ефективну структуру влади між «місцями» й Києвом. На думку Домбровського, «при формуванні нової конфігурації влади, що зараз відбувається, необхідно дати «губернаторам» реальну можливість брати участь у підготовці тих рішень, які належить реалізувати і відповідати за їхню реалізацію саме керівникам областей. Думаю, що назріло питання про створення Ради «губернаторів» при Президентові як принаймні консультативного, але дієвого органу».

Щоправда, інціатива буде не суто вінницькою. Олександр Домбровський планує обговорити це питання з колегами, а затим — уже після формування нового коаліційного уряду — звернутися до Президента з колективною пропозицією очільників відразу кількох областей. «Я абсолютно переконаний, що вона буде прийнята. Питання лише в тому, в якому форматі», — сказав він на прес–конференції, присвяченій цьому питанню.

Та й новацією рада «губернаторів» не стане — такий орган існував при Президенті Кучмі й був помітно впливовим у період його першої каденції.