Забери руки з мого пульсу!

25.10.2007
Забери руки з мого пульсу!

Азаров і Янукович ополчилися проти Кінаха. (Фото Укрінформ.)

Безсовісне життя заганяє лідера «регіоналів» Віктора Януковича у глухий кут. Ідея, яку Прем’єр озвучив через кілька днів після виборів, — всім колективом перейти в опозицію, схоже, подобається лише йому самому. Сенс існування олігархів — заробляти мільярди, а допомогти на цьому нелегкому шляху може тільки влада: така вже у нашій країні політично–господарська модель. Ініціювати відділення держави від бізнесу як заведено у світі? Тоді великому бізнесу й поготів Янукович не буде потрібним! Бачили ми вже такі монолітні й непереможні партії влади, які розсипались за лічені місяці, коли їхні лідери не втримувалися у відповідних кабінетах.

У такій ситуації залишається не просто міцно триматися за крісло, але й старанно робити вигляд, що у тебе це виходить. А якщо й доведеться поступитися місцем Прем’єр–міністра новій коаліції, то зімітуємо, що так і було задумано. Мовляв, я тільки на хвилинку відлучуся — і одразу ж назад, шановні спонсори!

 

Не шукайте відчуттів у Кабміні

Вірні ленінці — комуністи й соціалісти, а також Вищий адміністративний суд, як відомо, подарували «регіоналам» трохи додаткового часу. Ті ж роблять вигляд, що у них попереду ще два тайми. «Нам треба готуватися до напруженої роботи з парламентом», — підняв високо голову Прем’єр. А, зіткнувшись із здивованими очима, зробив віртуозний пас навколо власної осі: незалежно від того, хто сидітиме у цих кріслах. Не обійшлося без натяку про успіхи у сепаратних перемовинах з «помаранчевими»: «Треба працювати з прагматичними силами, які сьогодні налаштовані виконувати свої обіцянки перед виборцями».

Але головне завдання уряду Януковича, за словами його керівника, — готуватися до першого засідання сесії. «Що це означає?» — запитав Віктор Федорович у самого себе. І самому ж собі вичерпно пояснив: «Нам треба готувати пакет законопроектів сьогодні, першочергових законопроектів». Завдання очолити цю роботу одержала «права рука» керівника Кабміну — перший віце–прем’єр Микола Азаров.

Які саме закони нинішній уряд принесе у будинок під куполом перед тим, як звільнити свої крісла, Прем’єр не уточнив, дуже загально окресливши напрямок: реформування економіки, судової системи, правоохоронних органів. Потішивши народ фразою «виконання пріоритетних напрямків розвитку країни є пріоритетом», пан Янукович видав розкішний пасаж, адресований членам команди, що уже зневірилася у своєму капітані: «Якщо комусь хочеться, як кажуть, гострих питань відчути, їх можна пошукати в іншому місці, не тут — в уряді і владі».

Цапом–«кінахом» буде найдостойніший

В економіці у Віктора Федоровича останнім часом самі провали: через шалене зростання цін «зашкалює» інфляція. Економісти попереджають: показник «десять відсотків», до якого ми впевнено крокуємо, може стати початком кризи. Адже це свого роду «червона мітка» для закордонних інвесторів — Україну включать до переліку країн із ризикованим вкладанням коштів, про що серйозні консультанти чесно попереджатимуть своїх клієнтів.

На перший погляд здається, що панові Януковичу від цього мало би бути ні холодно, ні тепло: він покидає «капітанський місток», і нехай уже його наступник думає, як виводити корабель з мілини. Тим паче, що через рік–другий уже ніхто й не згадає, коли почалася криза — місяцем швидше, місяцем пізніше. Але Віктор Федорович кинувся наводити лад у господарці країни. На роль цапа–відбувайла одностайно затвердили міністра економіки Анатолія Кінаха. «Мене не зовсім задовольняє робота міністерства, — насупив брови Прем’єр, — у цьому напрямі не бачу активності».

Анатолій Кирилович почервонів, мов добре зварений рак. Замість звичного монотонного хитання головою вгору–вниз, він сидів непорушно, тільки випинав уперед нижню щелепу, тримаючи у руці аркуш паперу і — нечуваний випадок — навіть не дивився в очі шефа. «Я не розумію, коли нашу сировину імпортери завозять до України за нижчими цінами, ніж є на внутрішньому ринку. Тобто ми спочатку експортуємо, а потім отримуємо імпорт за нижчими цінами. Чому це так? Що треба зробити, Анатолію Кириловичу?» — сталевим голосом нагнітав атмосферу Прем’єр.

Після цих слів найширше відкритими виявилися очі «військового» віце–прем’єра Олександра Кузьмука. Він знервовано вкусив за ніготь на власному мізинці і, аби краще чути, поправив окуляри: здавалося, людина щиро шкодувала, що за своїми «полк, шикуйсь!» він пропустив такі цікаві схеми.

І ще одна галузь може «гавкнути»

А Віктор Федорович тим часом продовжував розпікати міністра економіки. — Та ж олія соняшникова, що за проблеми? Що, сором втратили вже наші експортери так звані чи совість? — поставив він конкретні запитання. — Тому давайте не будемо знімати руку з пульсу, Анатолію Кириловичу.

— Тут інше, — тихенько, майже нечутно, мовив міністр економіки.

— Ми обговоримо це питання, інше — не інше, головне, факт є, — коли Прем’єр на атакуючій хвилі, зупинити його важко. Але керівник міністерства економіки вирішив спробувати і ще тихше намагався щось заперечити.

— Тобто результат, ви вважаєте, що є позитивний? — від такого нахабства Віктор Федорович аж відкинувся на спинку крісла.

— Є результат позитивний, — повторив Кінах, мов на уроці іноземної, лише трохи переставивши місцями слова.

— Такой рєзультат нам нє нужен, — обірвав його голос, дуже схожий на той, що належить Миколі Азарову.

— Давайте ухвалимо рішення, ми ж домовлялися. Якщо вони (експортери. — Авт.) оголосили війну нашим споживачам, нашим громадянам, — давайте закриємо експорт наглухо — і все! Якщо вони не розуміють цього... — пан Янукович різко опустив руку на стіл, імітуючи гільйотину. Зал замовк.

Росію ображати не дозволимо!

Це була свого роду відповідь Прем’єр–міністра на заяву Анатолія Кінаха, який минулого тижня повідомив пресі: обмежувати експорт олії недоцільно, адже країна виробляє її втричі більше, ніж споживає. Генеральний директор об’єднання «Укроліяпром» Степан Копшук після засідання уряду заявив, що такий крок уряду повністю зруйнує галузь. Майже 150 тисяч тонн олії не має свого покупця в Україні. «Якщо ми зупинимо експорт, то автоматично зупинимо ці заводи і спровокуємо масове вивезення соняшнику з України», — заявив він. За словами пана Копшука, причиною подорожчання олії став ажіотаж на ринку, і зараз ціни вже повертаються на висхідні позиції. Поки що — до 8—8,5 гривні за пляшку у роздріб.

Микола Азаров попутно пообіцяв, що вартість інших продуктів, зокрема борошна та цукру, не зростатиме. Натомість вісті з регіонів свідчать про зовсім протилежне — за даними Державної інспекції з контролю за цінами, за п’ять останніх місяців борошно подорожчало майже на третину.

Ще один головний біль уряду — зростання цін на бензин, яке стартувало днями. Міністр економіки Анатолій Кінах пов’язав його з силовими захопленнями на Кременчуцькому нафотопереробному заводі — адже частка продукції цього заводу займає майже половину ринку. Голова правління «Укртатнафти» Павло Овчаренко не раз заявляв, що віце–прем’єр з ПЕК Андрій Клюєв лобіює інтереси татарської сторони у конфлікті з вітчизняними бізнесменами. Микола Азаров учора натякнув, що його точка зору не дуже розходиться із думкою колеги. «По суті справи, виклик кинуто не тільки Татарській республіці, а й усій Росії», — заявив він.

...На відміну від попередніх засідань, учора Віктор Янукович не покинув своїх підлеглих на першого заступника одразу ж після вступного слова, а старанно проводив засідання до кінця. Віддані міністри мусять проникнутися впевненістю «першого».