Обоє «помаранчевоє»

20.10.2007
Обоє «помаранчевоє»

Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко з президентами Грузії, Румунії та ЄНП. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко позавчора ввечері провели спільну прес–конференцію. Щоправда, не в Україні, а в Португалії, куди вони їздили на розширений саміт Європейської народної партії. Глава держави відзначив, що на виборах перемогли демократичні сили, для яких ключовим проектом є європейська інтеграція держави. І для них важливе донесення до політичних партнерів України тих «візій, цінностей, які забезпечують стабільність в українському суспільстві».

Юлію Тимошенко сприймали на саміті як майбутнього Прем’єра. «Дуже велика приємність, що і Президент України Віктор Ющенко, і колишній та майбутній Прем’єр–міністр пані Юлія Тимошенко беруть зараз участь у цьому саміті, — зазначив президент Європейської народної партії Вілфред Мартенс на прес–конференції. — Чому? Тому що саме вони представляють ідеали Помаранчевої революції».

Ющенко й Тимошенко декларували на прес–конференції спільні цінності та уникали висловлювань, які могли свідчити про розбіжності між ними. Більше того, за даними газети «Комерсант–Україна», Президент навіть зачекав 15 хвилин, на які запізнювалася лідерка БЮТ, і відмовив організаторів скасовувати їхній із Тимошенко спільний вихід до преси. Зате раніше, в коментарях журналістам, Президент висловив невдоволення пропозицією пані Юлії про скасування призову із 2008 року у зв’язку з переходом на контрактну армію. За його словами, досвід інших країн свідчить: цей процес, як правило, займає 10–12 років, і аж ніяк не менше семи. В Україні планується «законтрактувати» армію у 2010 році — це передбачає і національна програма розвитку ЗСУ, відзначив глава держави. «Вибачте, але, на мою думку, це не тільки некоректна постановка питання, для мене це образлива постановка», — цитує Головнокомандувача «Комерсант».

Формально Ющенко та Тимошенко їхали в Португалію як партнери Європейської народної партії. «Народний союз «Наша Україна», де Ющенко — почесним головою, із 2005 року має статус спостерігача в ЄНП. «Батьківщина» ж Юлії Тимошенко отримала запрошення стати спостерігачем у 2007–му. Незважаючи на це, «двоє Ю» провели низку переговорів, які мають міждержавний контекст. Зокрема, Віктор Ющенко зустрічався з президентом Європарламенту Гансом–Гертом Поттерінгом і президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу. На цих зустрічах чимало йшлося про перспективи європейської інтеграції України та вступ до СОТ. Президент каже, що Україна може вступити до світової організації торгівлі вже цього року. Для Ющенка також принципово, щоб Європарламент та Верховна Рада якомога швидше ратифікували угоди про візовий режим та реадмісію між Україною та ЄС.

Юлія Тимошенко, крім зустрічей із політиками, котрі представляли загальноєвропейські інституції, мала переговори також з іншим «прем’єром у спідниці» — канцлером ФРН Ангелою Меркель.