Відступ «Регіонів»

20.10.2007
Відступ «Регіонів»

Робітники на майдані Незалежності спаковують залишки наметів та сценічних конструкцій. (Фото Володимира СТАДНІКА.)

Партія регіонів вирішила не повторювати свій досвід–2006 і не вдаватися до «майданних» акцій як засобу тиску на опонентів. Якщо минулого року «регіонали» боролися проти «помаранчевої» коаліції мітингами на Майдані та під Центрвиборчкомом, то тепер обійдеться без «вулиці». Учора на центральній площі Києва закінчилися роботи з розбирання та згортання сцени, яку «януковичі» за інерцією спорудили ще за тиждень до голосування 30 вересня. Намети біля ЦВК прибрали кілька днів тому.

Нагадаємо, що навколо сцени майдану Незалежності після дострокових виборів відбувся лише один мітинг, та й той — нечисленний і млявий. До того ж, свідчать поінформовані джерела, його рядові учасники не отримали обіцяних «гонорарів» за участь. Досі «регіонали» жодного разу не влаштовували «майданів» в умовах зимової погоди — їм випадало маніфестувати лише навесні і влітку. Тож, не виключено, похолодання стало не останньою причиною згортання пікетів.

У будь–якому разі, «Регіони» переносять протистояння суто під дах парламенту. За словами кандидата в депутати Михайла Чечетова, ПР має право на формування коаліції як партія, що набрала на виборах найбільше голосів. Перейти до втілення цього плану «Регіони» мають намір після того, як у Верховній Раді не зможуть сформувати свою коаліцію БЮТ і «НУНС». Певна «роз’яснювальна робота» з «помаранчевими» депутатами вже триває. Але, схоже, ПР не впевнена у дієвості свого плану. Цікавим сигналом у цьому сенсі стала вчорашня заява Тараса Чорновола на «круглому столі» «Повернення Юлії Тимошенко у виконавчу владу: реалії і прогнози». Один зі спікерів ПР каже, що наступний парламент цілком може працювати й без коаліції, тобто з ситуативною більшістю.

Ще один штрих — учорашня заява «Регіонів», яку можна розцінювати як спробу шантажу, про подальші наміри проводити всеукраїнський референдум з питань НАТО, російської мови та обрання обласних голів. «Сині» нагадують, що зібрали вже 5 мільйонів підписів громадян за проведення такого референдуму, який мав би стати важливим актом напередодні «нового етапу внесення змін і доповнень до Конституції».