Не на Місяці, а на бурштинових копальнях

20.10.2007
Не на Місяці, а на бурштинових копальнях

Це не поверхня Місяця — це земля після вимивання бурштину. (Фото надане ВГЗ УМВС у Рівненській області.)

Самі правоохоронці жартома зізнаються, що коли потрапляють на бурштинові копальні, мимоволі з’являється думка, що вони опинилися у фантастичному фільмі. Мовляв, саме у Сарненському та Дубровицькому районах Рівненщини можна без спеціальних декорацій та мільйонних витрат відзняти «Зоряні війні» чи якусь іншу новомодну фантасмагорію. Адже незважаючи на те, що рейдів із виявлення копачів бурштину в цих краях міліція не припиняє, винищувачі Полісся, сплативши символічні штрафи, одразу повертаються до прибуткової справи. Масштабні руйнації та непоправна шкода навколишньому середовищу їх не надто переймає. Логіка «чорних» старателів залізна: нам треба годувати сім’ї.

 

Як повідомила «УМ» старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції Рівненщини Олена Кузьменко, нещодавно працівники Сарненського райвідділу міліції та бійці спецпідрозділу обласного УБОЗу «Сокіл» провели в місцевих лісах цільовий рейд. Вже в урочищі «Мохи», неподалік Клесова, вони затримали двох чоловіків — 27–річного Володимира та 29–річного Сергія. Незважаючи на негоду, хлопці ще з ночі прилаштували мотопомпу поблизу водойми. Вода під тиском довжелезним пожежним рукавом подавалася до місця, де чоловіки, розмиваючи піщаний ґрунт, саками підхоплювали темні камінці.

У підозрюваних міліціонери вилучили близько двохсот грамів напівкоштовного мінералу. Але не можна стверджувати, що це вся їхня здобич, оскільки спритники ввели у практику нове правило: добуте каміння розфасовують та чим швидше закопують у землю, щоб пізніше підняти зі сховки «на–гора» та здати скупникам. Безробітні клесівчани відмовилися щось коментувати правоохоронцям. А один навіть почав докоряти: мовляв, дайте роботу, тоді не гнитимемо на цих остогидлих копальнях.

Правоохоронці засвідчують, що нелегальна праця «чорних» старателів дійсно нелегка й навіть шкідлива для здоров’я та небезпечна для життя. Однак безробітні поліщуки цим не надто переймаються. Й навіть не гребують допомогою своїх неповнолітніх дітей.

Наразі єдине в Україні державне підприємство «Укрбурштин» займається видобуванням бурштину та виробляє знані в усьому світі ювелірні вироби, статуетки, картини, ікони тощо. Його спеціалісти, добуваючи цей мінерал, аби не допустити неродючості та зберегти своєчасне відновлення продуктивності земель, розробили спеціальні технології й лише з дотриманням рекультивації знімають ґрунти. Решта копачів діють за варварським принципом: збагачення понад усе, а навколишнє середовище... якось воно буде.

Начальник Сарненського райвідділу міліції Леонід Закревський запевняє, що аж до зими не припиняються відпрацювання місць видобутку бурштину. Адже доки крига не вкриє водойми, старателі намагаються запастися бурштином. Коли місяць вдалий, їм вдається вторгувати по 20 тисяч доларів. Тільки в цьому році за ст. 240 КК (порушення правил охорони надр) було порушено 26 кримінальних справ, 23 з них вже направили до суду. 45 громадян притягнуто до кримінальної відповідальності, вилучено 15 мотоциклів та 5 автомобілів. Цікаво, що у підсобному приміщенні райвідділу міліції нині налічується близько двохсот мотопомп, на кожну з яких копачі витратили по півтори–три тисячі доларів США, купуючи двигуни до іномарок. Коли їх конфісковують, старателі одразу обладнують нові, щоб не гаяти жодної хвилини в цій прибутковій та практично безкарній справі. Сплативши лише сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, вони чим швидше беруться за старе.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>