«Помаранчевий» уряд запрограмували

12.10.2007
«Помаранчевий» уряд запрограмували

Пікети будинку уряду «помаранчевими» далися взнаки — уже в листопаді «синіх» там не буде. (Фото УНІАН.)

Робочі групи експертів, сформовані Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною — Народною самообороною» для напрацювання коаліційних документів, погодили перший документ — програму Кабінету Міністрів. «Ми вже практично парафували програму наступного уряду», — відзначив на вчорашній прес–конференції один із лідерів БЮТ Микола Томенко.

Наразі передчасно говорити про довершеність документа. Робоча група винесла до окремого протоколу розбіжностей ті речі, які мають бути прийняті на вищому рівні — лідерами блоків. За словами Томенка, між двома політичними силами немає стратегічних розбіжностей, хіба що через різне бачення часових термінів для реалізації ідей і виборчих обіцянок. «Керівники політичних сил повинні взяти на себе політичні зобов’язання: так, ми готові ризикнути й це почати з 1 січня 2008–го, а це — з 2009 року», — сказав Микола Томенко.

Водночас, як пише газета «Коммєрсант–Україна», БЮТ не згоден із кількома пропозиціями «НУНС», які писалися на основі соціальних ініціатив Президента. А «нашоукраїнці» побоюються обіцянок, які під час виборчої кампанії висловив БЮТ. Ідеться, зокрема, про скасування призову на строкову військову службу вже з 1 січня 2008 року, виплату боргів Ощадбанку СРСР протягом двох років. «Нашоукраїнці» згодні, що ці обіцянки треба виконувати, але не за такий короткий час. Є суперечності й щодо давнішніх розбіжностей між цими блоками, як–от ринок землі.

До кадрового розподілу «помаранчеві» ще не дійшли. Принаймні так вони говорять на публіку. Тим часом один із лідерів «Народної самооборони» Тарас Стецьків в інтерв’ю журналістам підтверджує, що «НУНС» претендує на отримання низки посад соціального, гуманітарного та силового блоку Кабінету Міністрів, а також «хотів би для себе посаду силового віце–прем’єра — міністра внутрішніх справ». За словами Стецьківа, претендентом на цю посаду є Юрій Луценко.

Що ж до партнерів, то «до БЮТ в уряді відходять, крім Прем’єра, економічний блок плюс державні монополії», — відзначив Стецьків в інтерв’ю «Газєтє по–кієвскі».

Поки що Блок Тимошенко і «НУНС» не знайшли спільної мови щодо механізму кадрових призначень. Стецьків розповів, що, за попередніми домовленостями, спочатку має бути обрано керівництво парламенту (на посаду спікера претендує В’ячеслав Кириленко) і парламентських комітетів. Потім «нашоукраїнці» хотіли б прийняти кілька законів, зокрема й про Кабінет Міністрів, про скасування депутатської недоторканності тощо. Відтак — проголосувати за Прем’єра, а далі — за склад уряду.

БЮТівець Микола Томенко додав, що іхній блок пропонує одночасно голосувати за кандидатуру Прем’єр–міністра та програму Кабінету Міністрів. А також збирається винести на порядок денний зміну «губернаторів». «Для нас принципово в тих регіонах, де громади підтримали нас, щоб ми мали своїх представників на посадах, і ми будемо про це говорити в кадрових дискусіях», — відзначив заступник лідера Блоку Тимошенко.