На виклик — скутером

11.10.2007

На тлі невтішної статистики фінансування медичних закладів сільської глибинки на Запоріжжі своєрідною оазою виглядає Оріхівський район. А все тому, що обласна і місцева влада розчищає додаткові джерела отого самого фінансування — єдиний вихід в умовах соціального популізму уряду Віктора Януковича. «Якби не реальна допомога району й області, то наші сільчани лишилися б наодинці зі своїми болячками», — констатує головний лікар дільничної лікарні в Малій Токмачці Олександр Попов.

Невеликий колектив шпиталю обслуговує п’ять тисяч мешканців трьох сільських рад, а зона потенційних викликів — п’ять сіл у радіусі двадцяти кілометрів. Досі було вельми проблематично відгукнутися на SOS того чи іншого пацієнта оперативно, якщо його родичі не прибували за лікарем чи фельдшером бодай гужовим «транспортом». Але днями до Малої Токмачки привезли кілька велосипедів і новенький скутер. Персонал шпиталю швидко опанував засоби «малої механізації пересування» сільськими путівцями.

Осучаснилася дільнична лікарня і новеньким переносним кардіографом для діагностування серцево–судинних захворювань та новим холодильником. «Буде де зберігати вакцину та інші препарати», — говорить голова Оріхівської районної ради Віктор Омельяненко. А ще в лікарні облаштовано лабораторію і сімейну амбулаторію, функціонує тут і єдиний в області сільський стоматологічний кабінет...

Для підтримки базових дільничних лікарень депутати районної ради вже виділили з місцевого бюджету майже сто тисяч гривень. На ці кошти закуплено декілька десятків велосипедів і шістнадцять скутерів. Міні–моторолери привабливі не лише доступним управлінням, а й невибагливістю до шляхів. Крім того, цей транспорт дуже економно споживає пальне.

Доки політблоки роздавали передвиборчі обіцянки–«цяцянки», оріхівські депутати вирішили закупити для Малотокмачанської та Новоіванівської дільничних лікарень ще й по «Таврії». На часі — придбання двох карет «швидкої допомоги» та мобільних телефонів для усіх сільських лікарів району.