Трохи львівського лицедійства

02.10.2007
Трохи львівського лицедійства

Сцена з вистави «Візит літньої пані».

У цьому році Націо­нальному академічному українському драматичному театру ім. М. Заньковецької виповнюється 90 років. І це, погодьтеся, гарний привід провідати місто, в якому «народились», — у 1917 театр було засновано у Києві. З 4 по 7 жовтня трупа гастролюватиме в столиці, в приміщенні Національного академічного театру імені І. Франка. У них тут «рука» — художній керівник театру Богдан Ступка — «заньківчанин» за походженням.

Гастролі розпочинаються знаменитою виставою «заньківчан» — «У.Б.Н.» Галини Тельнюк (режисер Мирослав Гринишин). «Київ уже бачив «У.Б.Н.», — розповідає виконавець головної ролі, художній керівник театру, народний артист України України Федір Стригун, — ми возили виставу по Україні, в Америку. Проблема її жива й досі — про людину зі свідомістю українця, яким він мусить бути». «У.Б.Н.» буде актуальною доти, доки одні за одними в Україні «шелестітимуть» вибори і кандидати винаходитимуть усе нові й нові обіцянки. Політики намагаються знайти ідеї, людей, за якими б пішов народ... У виставі такою ідеєю для «кандидата–патріота» стає колишній політв’язень Зенон. Після здобуття Україною незалежності він живе тихим, провінційним життям... Ім’я Зенона — не заплямоване, тож зможе привернути віру людей. Але чи може герой вести свій народ у провалля?

5–го жовтня львів’яни покажуть виставу «Амадей» Пітера Шеффера, у постановці Вадима Сікорського. Моцарт помер у суцільних злиднях, музика Сальєрі звучала у наймодніших салонах. Але геніями людей роблять не сучасники — Сальєрі забутий. Улюбленці Бога не завжди щасливі, багаті, здорові. Можливо, це — плата за обраність... Містики виставі додає той факт, що головні ролі в ній виконують вчитель і учень. На сцені Сальєрі нищить молодий талант, тоді як у житті народний артист України Богдан Козак допомагає звестись Юрію Хвостенку на ноги...

6 жовтня гратимуть «Валентина і Валентину» у постановці Алли Бабенко. Історія про кохання двох студентів вічна, хоч дія вистави і відбувається в реаліях країни, якої вже нема на карті, а сама п’єса свого часу була заборонена.

Завершаться гастролі 7 жовтня виставою «Візит літньої пані» Фрідріха Дюренматта, яку поставив і зіграв у ній головну роль Федір Стригун. Його партнеркою по виставі буде дружина, народна артистка україни Таїсія Литвиненко, яка грає мільйонерку Клер Цаханесян. Її героїня приїздить до містечка, де провела молодість, і пропонує місцевим жителям купу грошей за голову чоловіка, який її зрадив... Театралові — досить, не будемо ображати культурну публіку переказуванням сюжету.

У київській театральній еклектиці львівська елегантність і театральна культура будуть дуже доречними. Бажано не пропустити.