Краще за льотчиків літає «Сокіл»

02.10.2007

Календар стартових матчів у вищій лізі чемпіонату Росії для київського «Сокола» наче спеціально був складений таким чином, аби заманити українських вболівальників на трибуни й «підсадити» їх на захоплююче дійство під назвою хокей. Думається, цей план спрацював, адже кожен із шести домашніх матчів нашої команди, яка демонструє справді видовищну гру, відрізнявся від іншого й подарував глядачам купу емоцій — від розчарування поразкою, обурення несправедливими рішеннями арбітрів до радості від зливи голів і бажаної перемоги в серії булітів.

Минулих вихідних українська команда приймала представників армійського клубу, більш відомого своїми баскетбольними здобутками — самарський ЦСК ВВС. Хокеїсти ж у «повітряно–військових» з’явилися аж у 1950 році, але похвалитися видатними здобутками не могли. Наразі їхній колектив відрізняється особливою самовідданістю й агресивністю у захисті, де росіяни без роздумів кидаються під шайбу і нападають на гравців суперника, що намагаються добити каучуковий диск з п’ятачка.

Така емоційність ледь не вийшла їм боком. Відомому нашому «поліцейському» Андрієві Срюбку, який поки що поводиться доволі миролюбно, арбітри так і не дали продемонструвати свої боксерські навички. Хоча одного разу в повторному поєдинку росіянин наривався на лекцію про правила гарного тону від українського тафгая. А от російський легіонер «Сокола» Олексій Зоткін не стерпів нахабства молодого Мошкарьова і провчив співвітчизника за грубість. Переможця у міні–двобої арбітри, на відміну від радісних глядачів, не визначали, тому виписали кожному з його учасників по чотири хвилини штрафу.

Стосовно спортивної сторони протистояння, то перевага господарів начебто й не викликала ні в кого сумнівів. Але шайби у першому матчі спершу чомусь влітали у ворота Олександра Федорова. Киянам знову бракувало дисциплінованості, чим самарці вдало й користалися, втілюючи гру у більшості в голи. Долю росіянина Кочегарова, відрахованого з «Сокола» минулого тижня, ризикує повторити і його співвітчизник Антон Ульянов. Крім необов’язкових вилучень, захисник відрізнявся неточністю у передачах і повільністю. Саме ляп із проявом таких огріхів і призвів до призначення у наші ворота за рахунку 2:3 буліту — добре, що голкіпер не дав себе обіграти форварду гостей.

А соло у суботу видав Олексій Зоткін. Спершу він відзначився, коли кияни мали на двох гравців більше, а потім завершив красиву контратаку, підставивши ключку під кидок свого співвітчизника Романа Малова. Взяв участь нападаючий і в третьому голі, віддавши пас на Цируля. До речі, центрфорвард збірної України ледь не став антигероєм, заробивши три вилучення, два з яких ЦСК ВВС втілив у закинуті шайби, але трохи виправився, перевівши матч в овертайм.

А там долю турнірних очок визначили... арбітри. У одній з атак самарці закинули шайбу у ворота Федорова, але перед кидком захисник явно випустив її у серед­ню зону, тобто було положення поза грою. Але молодий лайнсмен цього не помітив, а головний рефері йому довірився. Переглядати ж епізоди з визначенням «офсайду» регламент не дозволяє. Таким чином, «Сокіл» зазнав несправедливої поразки. Цікаво, що у третьому періоді такий самий випадок стався під час кидка Олега Благого, і той гол російські судді відмінили.

Наступного дня українська команда вийшла на лід з наміром довести випадковість суботньої поразки і не залишила росіянам шансів на успіх. Можливо, далися взнаки чергові зміни у складі, до яких вдався Олександр Сеуканд. Відпочивати пішли Аверкін, Бобровников і Матвійчук, яких замінили Дяченко, Доніка й Яковенко. Причому останній взагалі провів перший офіційний матч у сезоні й одразу відзначився голом. Дещо «відпустили» хокеїстів і арбітри, які у перший день занадто захопилися «нехудожнім свистом», присудивши командам аж 62 хвилини штрафу. У неділю вони обмежилися 22 хвилинами.

Певна напруга у матчі виникла лише в останній 20–хвилинці за рахунку 1:3, коли «Сокіл» дещо притиснувся до своїх воріт. Але обстановку розрядив майстерний прохід і кистьовий кидок Олександра Бобкіна, котрий записав до свого активу вже шостий гол у чемпіонаті Росії.

У четвер і п’ятницю на українського флагмана очікують перші виїзні поєдинки, й одразу з одним із лідерів першості — «Нафтовиком» з Леніногорська. n

 

ТАБЛО

Відкрита першість Росії. Вища ліга. Дивізіон «Захід»

4–й тур. «Сокіл» — ЦСК ВВС — 3:4 ОТ (0:2, 2:1, 1:0, 0:1; шайби: Зоткін, 22 (більш.), 23; Цируль, 45 — Фасхутдінов, 11 (більш.), 20 (більш.); Хижняков, 30 (більш.); Науменко, 63), 4:1 (1:0, 2:0, 1:1; шайби: Пастух, 7 (більш.); С. Черненко, 24; Яковенко, 25; Бобкін, 56 — Тихонов, 46); «Бєлгород» — «Аріада–Акпарс» — 5:2, 6:3; «Дмитров» – «Кристал» (Е) — 7:1, 4:2; «Крилья совєтов» — «Нафтовик» (А) — 7:5, 3:4 (бул.); «Газпром–ОГУ» – «Нафтовик» (Л) — 2:3, 2:3; «Дизель» — «Хімік» (В) — 8:2, 2:3 (бул.); «Титан» — «Капітан» — 6:1, 2:1; «Кристал» (С) — «Рязань» — 4:3 (бул.), 4:1.

Лідери після восьми матчів: «Дмитров» — 22, «Нафтовик» (Л) — 21, «Бєлгород» — 15 (6 матчів), «Дизель» — 14, «Хімік» — 13, «Сокіл» — 12 (6), «Крилья совєтов» — 12, «Газпром–ОГУ» — 11...

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Регулярний чемпіонат НХЛ учетверте у своїй історії стартував не в Америці. Після трьох вояжів до Японії заокеанські професіонали розпочали сезон у Лондоні. У столиці Великої Британії «Анахайм» і «Лос–Анджелес» обмінялися перемогами з однаковим рахунком 4:1.

* * *

У першому матчі XVI чемпіонату України броварський «Барс» переграв столичний «Компаньйон» з рахунком 7:3. Інші чотири команди, київські «Сокіл–2» і АТЕК, «Харків» і «Дніпровські вовки», свої матчі проводять у понеділок і вівторок.. У останній момент СДЮШОР «Сокіл» вирішили не включати до числа учасників першості.