Хто змінить обличчя парламенту

27.09.2007
Хто змінить обличчя парламенту

Володимир Литвин на зустрічі з виборцями. (Фото Укрінформ.)

Усупереч поширюваним «психологічним установкам» деяких великих політичних сил, тривідсотковий прохідний бар’єр разом з ними має подолати і Блок Литвина. За оцінками багатьох добре поінформованих експертів–політологів і соціологів, Блок Литвина є найбільшою несподіванкою парламентської виборчої кампанії 2007 року. Зокрема, на думку директора Інституту глобальних стратегій, Вадима Карасьова, «вирішальний пакет депутатських мандатів» у Верховній Раді VI скликання може отримати саме Блок Литвина. З цією думкою, на основі аналізу конфігурації політичних сил та настроїв виборців, повністю погоджується і президент Української академії політичних наук Микола Михальченко, вважаючи, що Володимир Литвин буде володарем «золотої акції» українського парламенту 2007 року «призову». А директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський переконаний, що спікер парламенту IV скликанная Володимир Литвин після 30 вересня знову повернеться на посаду, на якій працював упродовж 2002—2006 років.

 

Безперечно, однією з найважливіших причин відновленої довіри суспільства до Блоку Литвина є особистість і професійні та людські якості його лідера. Багато людей в Україні дедалі частіше згадують часи спікерства Литвина як період порядку і стабільності. А самого Литвина сприймають як державного діяча, здатного залагоджувати конфлікти і згуртовувати представників різних політичних сил для роботи, незалежно від кольору політичних стандартів і мови гасел.

І виборці, і колеги–політики, і представники експертної спільноти з повагою ставляться до наукової діяльності Володимира Литвина, цінують його репутацію політичного діяча, не пов’язаного з бізнесово–політичними угрупованнями. На зміцнення довіри до лідера Блоку Литвина працює і його стримана позиція стосовно політичних опонентів і водночас безкомпромісність у критиці хибних, на переконання Литвина, дій політиків, що належать до різних таборів і груп.

Важливою перевагою Блоку Литвина також є його по–справжньому серйозний кадровий потенціал: сьогодні ця політична сила має найбільше представництво у місцевих радах усіх рівнів — майже 30 тисяч депутатів — та володіє значним інтелектуальним і управлінським ресурсом. Депутати–представники політичної сили Блоку Литвина, безперечно, відіграватимуть важливу роль у недопущенні фальсифікацій. До речі, тут Блок Литвина, який створив потужну систему протидії фальсифікаціям, допоможе усім, хто справді зацікавлений у проведенні чесних і прозорих виборів. На це спрямовуються великі організаційні і професійні ресурси. Чимала увага приділяється підготовці спостерігачів, а також юридичній та медійній підтримці, покликаній негайно інформувати громадськість про виявлені порушення та оперативно передавати цю інформацію до правоохоронних органів. Суворим застереженням для потенційних фальсифікаторів, безперечно, стане і перерахунок бюлетенів виборів 2006 року, якого добився Блок Литвина у кількох областях України.

Уже сьогодні експерти активно обговорюють роль фракції Блоку Литвина у Верховній Раді України і в майбутньому уряді. Політолог Володимир Фесенко висловив переконаність, що, крім очевидної кандидатури на посаду Голови Верховної Ради, Блок Литвина має й інших професіоналів, здатних впоратися з відповідальною роботою. Наприклад, №2 у передвиборчому списку Блоку Литвина Сергій Гриневецький, на його думку, міг би бути «чудовим кандидатом на посаду Прем’єр–міністра чи віце–прем’єра з регіональних питань». Політолог Валерій Бебик, аналізуючи кадровий потенціал Блоку Литвина, особливо відзначив ще двох членів списку — досвідчених фахівців державного управління Олексія Гаркушу та Ігоря Шарова.

Узагалі, схоже на те, що в усіх так званих «великих» політичних силах існують потужні групи, що розуміють необхідність появи у Верховній Раді і виконавчій владі політичної сили, яка стане консолідуючим центром і поверне до роботи фактично заблоковану систему державної влади. Немало політиків і експертів погоджуються з майже половиною наших співвітчизників у тому, що Литвин — добрий кандидат на посаду Голови ВР, здатний залагодити суперечності різних груп і стати запорукою стабільності влади і політичного життя.

Крім того, з огляду на непередбачуваність формування тактичних і стратегічних союзів між політичними силами, поки що не можна відкидати найнесподіваніші, на перший погляд, варіанти. Визначиться усе тільки після виборів.

Сергій Коваленко
  • Янукович, Ахметов новини— мотор, камера...

    Схоже, що всі шанувальники давнього радянського кінофільму «Джентльмени удачі» дістали його продовження. Фільм зняв журналіст Володимир Ар’єв, і зветься він «Донецька мафія. Перезавантаження». Що спільного? Напевно, образи головних героїв — людей, які стали поза межі закону. Звичайно, різниця між двома стрічками велика. Хоча б у жанрах: перша — комедія, а друга, скоріше — кримінальний трилер. А ще «Джентльмени» — річ художня, а «Донецька мафія» — документальний фільм. І це вражає. >>

  • Спікер, який ладить з усіма

    У той час, коли представники деяких «великих» політичних сил переконують суспільство, що до парламенту наступного скликання проходить лише «велика трійка», соціологія засвідчує, що це не зовсім так. Наприклад, результати кількох опитувань, здійснених відомими соціологічними службами незалежно одне від одного, передбачають, що у Верховній Раді України має бути і Блок Литвина. >>

  • Удар по старих військових схемах

    Існують питання, які, від гріха подалі, політики намагаються обминати. Особливо під час передвиборчих перегонів. До таких тем належить і проблема реформування нашого війська. Представники виборчих сил обмежуються переважно обіцянками підняти зарплатню та любити військових, як самих себе. >>