Союз руди та сталі

27.09.2007
Союз руди та сталі

Відомі бізнесмени Рінат Ахметов і Вадим Новінський вирішили об’єднатися, щоб стати ще більшими. Вони створюють гірничо–металургійну компанію, яка має стати гравцем світового масштабу, одним із лідерів цієї галузі у світі.

Об’єднання гірничо–металургійних активів «Систем кепітал менеджмент» Ахметова і трьох підприємств «Смарт–холдингу» Новінського заплановане до кінця 2007 року. Домовленості про це досягнуто в ході переговорів про спільну модернізацію Макіївського металургійного заводу (ММЗ) на Донеччині. У результаті цієї операції Новінський стане співвласником холдингу «Метінвест», передавши в нього свої частки в ММЗ, Інгулецькому гірничозбагачувальному комбінаті та болгарському прокатному заводі «Промет стіл».

Відтак буде створено найбільшу компанію українського гірничо–металургійного комплексу. За деякими даними, об’єднаний «Метінвест» «коштуватиме» 25 млрд. доларів. Ахметов і Новінський фактично перебирають на себе повний контроль над українським ринком рудної сировини – ця концентрація може сягнути 70%. Звісно, конкуренти із Запоріжжя, Маріуполя та «Індустріального союзу Донбасу» незадоволені, але в даному випадку всіх вимог законності дотримано, і Антимонопольний комітет дав дозвіл на «великий гірничо–металургійний союз». На глобальному ринку ця структура ввійде до першої п’ятірки за світовими запасами залізорудної сировини і до першої двадцятки серед металургійних компаній загалом.

Злиття гірничо–металургійних активів «Смарт–груп» і СКМ є цілком закономірним з огляду на поточну ситуацію на світовому і пострадянському ранках: для них характерні динамічні процеси злиття й поглинання.

Сума угоди Ахметова і Новінського більш ніж удвічі перевищує сумарні обсяги українського ринку злиттів і поглинань за минулий рік (за оцінками аналітичної групи M&A Intelligence).

Від такого союзу виграють обидві сторони. Насамперед вони об’єднують зусилля задля адекватної відповіді на зростання концентрації світового металургійного і гірничорудного ринків. Це особливо важливо напередодні вступу України до СОТ. Об’єднана гірничо–металургійна компанія матиме кращі фінансові умови щодо залучення зовнішніх запозичень, включаючи проведення IPO, для довгострокового розвитку бізнесу.

Наробки «Метінвесту» в модернізації своїх метзаводів та ГЗК будуть успішно задіяні для реалізації інвестиційних програм на ММЗ та Інгулецькому ГЗК Новінського. Нарешті, із включенням до структури спільної компанії болгарської компанії «Промет стіл» «Метінвест» отримає ще один вихід на ринок Євросоюзу, а підприємства «Смарт–холдингу» скористаються розвинутою системою збуту і логістики «Метінвесту» для нарощування своїх експортних можливостей.

Речники обох підприємців стверджують, що від злиття їхнього бізнесу виграє економіка всієї України: адже зміцняться позиції її провідних виробників у гірничо–металургійному комплексі, який забезпечує понад чверть промислового виробництва та понад 40% валютних надходжень.